Kulturális örökség napjai - Tematikus sétákkal készül a NÖRI

Kultúra, 2017.09.15

Vezetett temetői sétákkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szombaton és vasárnap a Fiumei Úti Sírkertben, a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőben és a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat keretében.

"Idén másodszor veszünk részt a kulturális örökség napjai sorozaton, amelynek keretében idén először lehet majd ellátogatni a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe és a rákoskeresztúri új köztemetőben lévő látogatóközpontba" - mondta el Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója az MTI-nek adott interjújában.

Felidézte, hogy a műemlékileg védett Salgótarjáni utcai zsidó temetőben nyáron egy nyílt közbeszerzési eljárás keretében nagy munkálatok kezdődtek el, a végső cél az, hogy a sírkert a világörökség részévé válhasson.

A főváros VIII. kerületében található, 1874-ben megnyitott Salgótarjáni utcai zsidó temető a főváros és az ország egyik legjelentősebb sírkertje, mind az ott nyugvó személyek tekintetében, mind művészeti, műemléki értelemben. 2006-ban 24 sírja a Nemzeti Sírkert részeként is oltalom alá került. A séták során a látogatók megismerhetik például Bacher Vilmos rabbi, Vázsonyi Vilmos igazságügyi miniszter, Weiss Manfréd nagyiparos vagy Fényes Adolf festőművész sírját vagy Dux Adolf, Petőfi Sándor verseinek első németre fordítójának és Vadász Lipót igazságügyi államtitkárnak a nyughelyét is.

Radnainé Fogarasi Katalin elmondta, hogy a Fiumei úti sírkertben szombaton és vasárnap lesznek tematikus séták 10 órától egészen estig.

Az első séta Temető mint szoborpark címmel indul, ezen neves magyar szobrászok alkotásaival ismerkedhetnek meg behatóbban a látogatók, a Kiegyezés - Deák Ferenc és nemzedéke című séta pedig a reformkor nagy alakjainak síremlékét járhatja végig.

A főigazgató kiemelte, hogy az egyik leglátogatottabb program a Művészparcella című séta, amelyen képzőművészek, színészek, írók - mások mellett Munkácsy Mihály, Radnóti Miklós és Jókainé Laborfalvi Róza - nyughelyeit, valamint neves sportolók, politikusok és ismert orvosok sírjait mutatják be a vezetők, de az is kiderül, hogy mi a közös a Titanic utasainak mentésében, Vörösmartyban és a zserbó szeletben.

A Párttal, a néppel. - a szocializmus halottkultusza című programon a Kádár-korszak egyik kiemelt kultuszhelyeként mutatja be a Fiumei úti temetőt, hiszen ott épült fel a munkásmozgalmi panteon. A sétán kiderül, miként kapcsolódott össze a jakobinus mozgalom és a szocializmus, hogyan került József Attila a munkásmozgalom nagyjai közé, valamint, hogy miért nem a Munkásmozgalmi Panteonba temették el Kádár Jánost.

Az 1848/49 emlékezete programon olyan jeles személyek sírjai tekinthetők majd meg, akik fontos szerepet játszottak a forradalom és szabadságharc alatt. A látogató felkeresheti a márciusi ifjak, a Batthyány-kormány tagjainak, a szabadságharc hadvezéreinek nyughelyeit, az aradi vértanú-özvegyek, gyerek és női katonák, valamint a szabadságharcban a magyarok oldalán küzdő külföldi, vagy éppen az ellenséges haderő tagjainak egyes sírjait.

A Kalandor politikusok séta a magyar és világtörténelem alakításában aktívan résztvevő emberek nyughelyeit mutatja be, a Katonák a Fiumei úti temetőben pedig az előző évszázad legismertebb katonasírjait mutatja be.

Mindezek mellett külön séta emlékezik meg a kétszáz éve született Arany Jánosról, de a szecesszió korával is meg lehet majd ismerkedni a temetőben nyugvó Lechner Ödön, Pártos Gyula, Hegedűs Ármin, Gerle Lajos, Ligeti Miklós, Kőrösfői-KrieschAladár és sok más, a társművészetekben is jeleskedő kortárs sírjain keresztül.

A nők helye a nemzet nagyjainak temetőjében című séta színésznők, tudósok és a kultúra különböző területein maradandót alkotó, vagy bátor nők nyughelyeit mutatják be, valamint megemlékeznek a reformáció emlékéről és 1956 áldozatairól is egy-egy programon.

A rákoskeresztúri temetőben Akiket feledésre ítéltek címmel az Új Köztemető legtávolabbi zugában, a 301-es parcellába, a modern látogatóközpontba kalauzolják az érdeklődőket, akik a nemzeti gyászpark kialakulását, az ott elhunytak életét, a Kisfogház történetét ismerhetik meg.

"Egyik legnagyobb sikerként könyvelem el, hogy egyre több fiatal is látogatja a sírkerteket, akik tabletekkel, telefonokkal pásztázzák a területeket, sétálnak és fedezik fel a sírkertben elhunytak történetét, az egyes sírokat" - tette hozzá a főigazgató, aki azt is kiemelte, hogy az Apponyi-hintónál felületek is várják az érdeklődőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!