Lovik Károly íróra emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

Kultúra, 2024.03.07

(MTI) - A százötven éve született Lovik Károly íróra emlékezett a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) csütörtökön a neves lószakértő Fiumei úti sírkertben található, az évfordulóra felújított síremlékénél.

A NÖRI csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a budapesti megemlékezésen Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy Lovik Károly legnagyobb és legmívesebb írásai a versenylótenyésztésben és -versenyben teljesedtek ki.

Szakmai írásainak java részét angolul, németül és magyarul jegyezte fel, ezek közül több a mai magyar lóversenyközösségnek is példaértékű és használható - tette hozzá Dallos Gyula.

Felidézte, Lovik Károly élete a lóversenyzésben tett szolgálatban teljesedett ki. Báró Tornyai Lajos versenyistállóját vezetve hihetetlen eredményeket ért el, Kapus nevű lovával pedig 1904-ben megnyerte a Szent István díjat, ami világhírű elismerésnek számított.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte: a magyar lovas nemzet, így kötelességünk emlékezni azokra az elődeinkre, akik munkásságukkal megőrizték az utókor számára ezt a tradíciót.

Hozzátette: vannak olyan személyek a Fiumei úti sírkertben, akiknek a neve kevésbé cseng ismerősen, de síremlékük helyéből, abból, hogy a nemzeti sírkert egyik kiemelt helyén nyugszanak, jól láthatja az utókor, hogy életükben elismert és meghatározó alakjai voltak hazánknak - ilyen történelmi személyiség Lovik Károly is - mondta.

"Ezeknek a személyeknek a megismertetése a Nemzeti Örökség Intézetének egyik büszkén vállalt feladata" - fűzte hozzá a főigazgató.

Lovik Károly (1874-1915) pesti polgári, értelmiségi családba született. Lovik saját magát úgy határozta meg, hogy ő elsősorban lótenyésztő, versenylovak és vadászkutyák szakembere.

A századforduló táján Mr. Charles Lovik nevét jól ismerték az angol lordok, a francia lóversenyrendezők vagy német lószakértők. A Kolozsváron jogot tanult Lovik Károly 1904-ben Kapus nevű lovával megnyerte a nemzetközi lóversenyéletben is fontos eseménynek számító Szent István-díjat. Ezzel felkeltette egyrészt a lovassportot űző arisztokraták figyelmét, másrészt ekkor hívta meg maga mellé a Vadász- és Versenylap főszerkesztője, Bérczy Károly. Lovik Károly síremléke 2001 óta védett, a nemzeti sírkert része.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!