Magyarország a lengyelországi Demoludy Új Európa Nemzetközi Színházi Fesztivál díszvendége

Kultúra, 2017.10.18

Magyarország a lengyelországi Olsztynban szerdán kezdődő Demoludy Új Európa Nemzetközi Színházi Fesztivál díszvendége; a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016-2017 keretében gazdag színházi eseménysorozaton vehet részt a közönség.

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad részeként a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Balassi Intézet megrendelésére szervezett magyar színházi programsorozat keretében bemutatják az idén lengyel nyelven kiadott Közellenség és más magyar drámák című új antológiát, fellép a Forte Társulat, három kortárs magyar dráma felolvasószínházi előadásán vehet részt a közönség és beszélgetést tartanak az alkotókkal.

A Krakkói Magyar Centrum által összeállított rendezvény vendége a Forte Társulat, Egressy Zoltán és Háy János drámaírók, valamint Dobák Lívia dramaturg - olvasható a Krakkói Magyar Centrum MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, a fesztivál nyitóestjén, szerdán Visky András Megöltem az anyámat című drámájának felolvasószínházi előadását mutatják be, Marcin Kalisz rendezésében, a következő napokon pedig Háy János Nehéz és Egressy Zoltán Szimpla szerda című darabjait olvassák fel Klaudia Wójciak és Daria Kubisiak színpadi adaptációjában.

Mindhárom dráma megtalálható a Közellenség és más magyar drámák című, az idén lengyel nyelven megjelent új magyar drámaantológiában, fordítójuk Jolanta Jarmolowicz lengyel műfordító, a magyar drámák értő lengyelországi átültetője és népszerűsítője - áll a közleményben.

A fesztivál központi eseményeként a lengyel érdeklődők pénteken megtekinthetik a Forte Társulat Horváth Csaba rendezte produkcióját, A Te országod című előadást, amely 2016-ban elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT).

A vendégelőadást kötetbemutató panelbeszélgetés követi neves hazai és lengyel színházi szakemberek - többek között Dobák Lívia dramaturg, valamint Háy János és Egressy Zoltán drámaírók - részvételével. A beszélgetést Jacek Wakar színikritikus, újságíró, a Radio Dwójka és TVP Kultura szerkesztője vezeti.

A szombatig tartó fesztivál részletes programja a http://demoludy.art.pl/ oldalon található meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!