Március 15. - Diáknapot és tematikus séták tartanak a Fiumei úti sírkertben

Kultúra, 2024.03.08

Diáknapot tart március 14-én a Fiumei úti sírkertben a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI): négy helyszínen várják ismeretterjesztő előadásokkal a regisztrált diákcsoportokat, március 15-én pedig tematikus sétára invitálják a látogatókat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

Március 14-én a Talpra magyar! elnevezésű programra több mint kétezer iskolás látogat el a Fiumei úti sírkertbe, amelyet az újkori történelem lenyomatának is neveznek, hiszen számos ott nyugvó életútján keresztül lehet a forradalom és szabadságharc eseményeit megismerni - olvasható a NÖRI MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A regisztrált diákcsoportok, osztályok ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak a sírkert négy helyszínén: a Batthyány-mauzóleumnál, a Deák-mauzóleumnál, a Kossuth-mauzóleumnál és a Petőfi család sírjánál.

Azt írták, két helyen kézműves foglalkozásokkal várják a fiatalokat, ahol a többi között kokárda is készíthető, 11 órakor pedig megzenésített verseket hallgathatnak a diákok a Kávészünet zenekar koncertjén a Kossuth-mauzóleum előtt:
például Petőfi Sándor Füstbement terv, Itt van az ősz, itt van újra és A borozó című verseit, valamint József Attila Mama, Tiszta szívvel és Mikor az uccán átment a kedves című költeményeit.

Március 15-én 14 órakor tematikus sétát tart a Nemzeti Örökség Intézete a sírkertben "1848-49 emlékezete" címmel: Magyarokról és németekről, férfiakról és nőkről, Buda várát ostromló vagy azt védő, harctéren elesett, vagy éppen az éhezés elől öngyilkosságba menekülőkről szól a séta.

A program a sírkert bejáratától indul. A sétán a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni a Fiumei úti sírkert honlapján lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!