Március 15. - Könyvbemutatóra és a Pilvax kávéház hagyatékának bemutatására készül a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

Kultúra, 2024.03.09

Az 1848-49-es események Békés vármegyei vonatkozásait bemutató könyv bemutatója, valamint a Pilvax. Egy legendás kávéház hagyatéka című időszaki kiállítás megnyitója lesz a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban március 14-én - közölte az intézmény az MTI-vel.

A Munkácsy Mihály Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelentette meg Forrainé Kovács Márta: Pesttől Aradig, eufóriából - letargiába. 1848-1849-es események és Békés vármegyei vonatkozásaik című kötetét. A 100 oldalas, színes képekkel gazdagon illusztrált könyv a reformkori gondolatoktól kiindulva a hadieseményeken át egészen Aradig, a "Magyar Golgotáig" vezeti az olvasót, a helyi eseményeket és személyeket az országos eseményekkel párhuzamba állítva. A kötetet március 14-én, csütörtökön 17 órakor mutatják be a múzeumban - írta közleményben az intézmény.

A kötet bemutatójával egy időben nyitja meg kapuit a Pilvax. Egy legendás kávéház hagyatéka című kamarakiállítás, amelynek anyagát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumtól kölcsönözte a békéscsabai intézmény. A bemutatott korabeli használati tárgyak különlegességét az adja, hogy a Pilvax hagyatékból származnak, és közülük jó néhány már 180 éves - közölték.

A látogatók megcsodálhatják az egykori, Pilvax-monogrammal ellátott kávéházi kávéscsészéket, kávéskannát, csokoládéscsészét, süteményestálat, ezüstnyelű salátáskanalat és -villát.

A május 20-ig látogatható tárlat bemutatja, hogyan honosodott meg a kávéfogyasztás Európában, és jött létre a legendás kávéház - közölte a múzeum.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!