Marton Ákos képzőművész kiállításával nyit a szegedi Kiss Kunszt Galéria

Kultúra, 2024.05.07

Marton Ákos képzőművész Változatok magamról című kiállításával nyit szerdán a szegedi Kiss Kunszt Galéria - tájékoztatta Kiss Szilvia, a galéria vezetője az MTI-t.

Marton Ákos Egerben diplomázott festészet, majd Szegeden grafika szakirányon, és festészetet tanult a franciaországi Quimperben is. Bár stílusa folyamatosan változik, más más technikai megoldások, témák ötvözetéből próbálja felépíteni a képeit, a figuralitás meghatározó eleme képeinek. Szeret kísérletezni, folyamatosan új dolgokkal meglepni magát és a közönséget. Keresi az alkotás izgalmát, szeret új elemeket, anyagokat beépíteni műveibe, karakterfejlesztése is több szálon fut.

A festményei mellett street art alkotásairól is ismerhetik a szegediek. A Muralpaint csapat tagjaként számos nagy méretű falfestményt készített a Mondolo Egyesület környezeti nevelést szolgáló Városmetamórfózis projektje keretében. Egy, a szegedi zsidó kulturális kulturális örökséget bemutató kezdeményezés részeként pedig Róth Miksa az Új Zsinagógát díszítő festett üvegablakait örökítette meg egy Gogol utcai tűzfalon.

A galériavezető elmondta, a június közepéig látható tárlaton Marton Ákos húsz festményét mutatják be, néhány korábbi kiállításáról már ismert alkotása mellett több olyan képet is, melyek kifejezetten erre az alkalomra készültek.

Kiss Szilvia kifejtette, a Kiss Kunszt Galériát azért hozták létre, hogy az alkotók és a befogadók között hidat képezve bemutatkozási lehetőséget kínáljanak a szegedi vagy a városhoz kötődő képzőművészeknek. A Gulácsy-terem több mint tíz évvel ezelőtti megszűnése óta ugyanis nem volt a városban lehetőség az alkotók és a közönség közvetlen találkozására.

A tervek szerint a belvárosi kiállítótérben öt-hat hetente rendeznek tárlatokat, emellett folyamatosan láthatók majd a galéria által képviselet alkotók - Marton Ákos mellett Farkas Krisztina szobrász, Deák Zsuzsanna üvegművész, Kincses Ágota keramikus, Kocsor Eszter Sára ékszertervező-művész, Csala Zsuzsa üvegművész, valamint Szögi-Csomány Boglárka és Faragó Tamás formatervezők - munkái - közölte a szakember. Hozzátette: a galéria alagsori konferenciaterme lehetőséget teremt kamaratárlatok rendezésére is. Itt május 11-én nyílik a Mellrákinfó Egyesület szervezésében az Egy élet-két csoda című fotókiállítás.

A galériában rendszeresen szerveznek majd irodalmi és zenei programokat - kamarakoncerteket, szólóesteket - ismeretterjesztő előadásokat, valamint beszélgetéseket is a kiállító alkotókkal - közölte a szakember.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!