Megjelentek lemezen Szarka Gyula dalai, amelyeket az Assisi Szent Ferencről szóló darabhoz írt

Kultúra, 2024.03.25

Isten komédiása címmel megjelent CD-n az Assisi Szent Ferenc életéről készült színdarab zenei anyaga. A dalok zenéjét Szarka Gyula szerezte Katona Imre azonos című darabjához.

Megjelentek lemezen Szarka Gyula dalai, amelyeket az Assisi Szent Ferencről szóló darabhoz írt A misztériumjátékot 2022-ben az Esztergomi Várszínházban mutatták be és Sopronban is játszották. Az előadás a kereszténység egyik legnagyobb hatású alakjának életét, cselekedeteit, gondolatait dolgozza fel.

"Pataki András, a darab rendezője a Covid idején kért fel, hogy írjak zenét a készülő darabhoz. Az akkori szürreális időkben, ahogy belemélyedtem a szövegkönyvbe, felerősödtek bennem azok a gondolatok, hogy nem az anyagiak hajszolása, a kapzsiság, a telhetetlenség visz minket előre, hanem a türelem, a szeretet" - mondta Szarka Gyula a lemezt bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, nem szomorú, drámai történetről van szó, a színdarab és a dalszövegek a szeretetről, a nyitottságról, az öröm szólnak. Kitért arra, hogy a zene írásakor sok orgonát használt, amely a 13. században, Assisi Szent Ferenc korában is jellemző hangszer volt, de a mai korhoz is kapcsolódik.

Katona Imre arról beszélt, hogy több mint harminc évig dolgozott a darabon, a munka még a rendszerváltás előtt, olaszországi emigrációja idején kezdődött. "Véletlenül tévedtem Assisibe, ahol csodálatos táj fogadott. Szent Ferenc végtelenül szerette a teremtett világot, ezt tükrözi a Naphimnusz néven ismert költeménye is: a zsoltárt, amely az Úr teremtményeiről szól, rögtön elkezdtem lefordítani".

Mint elhangzott, a megzenésített Naphimnusz az Isten komédiása című előadásnak is része lett, és a CD-re is felkerült.

Pataki András a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a darabot 2026 januárjában az Újszínházban új rendezésben, új szereplőgárdával ismét közönség elé viszik, Assisi Szent Ferenc halálának 800. évfordulója alkalmából.

A darabban és a lemezen is szereplő Horányi László színművész, az Esztergomi Várszínház igazgatója azt emelte ki, hogy az Isten komédiása hiánypótló előadás volt, amely olyan értékeket tárt a közönség elé, amelyeket nem szabad elveszni hagyni.

Katona Imre darabja a legrégibb dokumentumok alapján, a kortársak által rögzített életrajzok nyomán jeleníti meg Assisi Szent Ferenc egyedülálló történetét. Az életrajzi elemek mellett bemutatja, mi zajlik a főhős lelkében, képzeletében. A szerző filmszerű képekben meséli el a történetet, a tanúságtétel teljességét tárja a néző elé.

A CD-n a Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház közös koprodukciójában bemutatott Isten komédiása előadásból Papp Attila, Kósa Zsolt és Horányi László is énekel, mellettük Csiba Júlia népdalénekes, a zenét Szarka Gyula, Farnbauer Péter és Szokolay Dongó Balázs adja elő.
(MTI)

Galériánk

Megjelentek lemezen Szarka Gyula dalai, amelyeket az Assisi Szent Ferencről szóló darabhoz írt Megjelentek lemezen Szarka Gyula dalai, amelyeket az Assisi Szent Ferencről szóló darabhoz írt
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!