Megkezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozata

Kultúra, 2024.04.05

A Kertész, Moholy-Nagy, Capa... Magyar Fotóművészek Amerikában (1914-1989) című kiállítás megnyitójával pénteken megkezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozata.

Megkezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozata A fesztivált és a kiállítást megnyitó beszédében Csák János kulturális és innovációs miniszter kiemelte: manapság is azt keressük mindennapjainkban, amit Bartók Béla látott a népzenében, amelyet a természet tüneményének, a szabadság megtestesítőjének nevezett.

Csák János leszögezte: Bartók belülről érezte, hogy mi magyarok akkor lehetünk sikeresek, ha beleilleszkedünk a közép-európai sorsközösségbe.

"Ki kell nyújtani egymás felé a kezünket, meg kell becsülni egymás kulturális, vallási, tudományos, művészeti és politikai álláspontját, mert csak akkor tudjuk megőrizni individuális szabadságunkat és a közösségünk szabadságát" - mondta Csák János.

A miniszter üdvözölte a Bartók Tavasz kiemelt eseményeként a Szépművészeti Múzeumban megnyílt Kertész, Moholy-Nagy, Capa... Magyar Fotóművészek Amerikában (1914-1989) című kiállítás megvalósulását. "Az igazi művészet mindannyiunk lelkére és elméjére hat. A tárlaton szerepelnek Robert Capának a spanyol polgárháborúban készült képei, amelyekről lesüt a békevágy" - hangsúlyozta.

Csák János beszédében kitért arra is, hogy a magyar kormány az ország GDP-jének 1 százalékát költi kultúrára, míg ez az arány az EU átlagában 0,5 százalék.

Káel Csaba, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket szervező Müpa vezérigazgatója arról beszélt köszöntőjében, hogy az április 5-től 14-ig tartó fesztivál a kortárs komolyzenétől a világzenén, a dzsesszen, a tánc- és a képzőművészeten át a könnyűzenéig kínál kiemelkedő produkciókat és sorakoztat fel világsztárokat.

"A Bartók Tavasz célja, hogy Bartók életművét, rendkívül gazdag személyiségét közelebb hozzuk a ma emberéhez. Bartók a zene mellett sok társművészet számára mutatott utat" - tette hozzá Káel Csaba.

A 20. században az Egyesült Államokba kivándorolt, világhírűvé vált magyar származású fotográfusokat bemutató kiállítás egyik kurátora, Alex Nyerges, aki a kiállítás anyagának jelentős részét kölcsönző Virginiai Szépművészeti Múzeum igazgatója, elmondta, hogy a világszínvonalú tárlaton 32 fotós 170 munkája tekinthető meg. Kiemelte, hogy az alkotók közül Kondor László és felesége a megnyitóra is eljött.

A tárlatot októberben bemutatják a virginiai múzeumban is, amely az Egyesült Államok tíz legátfogóbb múzeumának egyike - tette hozzá Alex Nyerges.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a fotótárlat az amerikai-magyar együttműködés kiváló példája.

"Először 2008-ban volt fotótörténeti kiállítás a Szépművészetiben, Lélek és Test, Kertésztől Mapplethorpe-ig címmel, azóta jó néhány ilyet tartottunk nagy sikerrel. Nagyszerű kimondani, hogy 2025-ben megnyílik a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum is a Városliget szélén" - mondta Baán László.

A Bartók Tavasz keretében tucatnyi helyszínen rendeznek művészeti programokat. A gazdag zenei kínálat része például a Müpában Tan Dun kínai zeneszerző Buddha-passiója, Rudolf Buchbinder zongoraművész Beethoven-koncertje a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, az Electric Fields, a Söndörgő és a Kelemen Kvartett koncertje; a Magyar Zene Házában Karosi Júlia fellépése észt zongoraművésszel és kanadai trombitással, a japán elektronikus zenei producer, Ryoji Ikeda és a brit elektronikus zenei csapat, a Spiritualized koncertje, vagy a Budapest Ritmo világzenei fesztivál.

A Les Ballets de Monte-Carlo Hamupipőke című előadása az Erkel Színházban lesz látható, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes Tiszta forrás című darabja Bartók török gyűjtéseire és a Bartókon nevelkedett török zeneszerzők műveire támaszkodik.

A Magyar Nemzeti Galéria kiállításának középpontjában Anna Margit festő áll, Till Brönner fotósorozata a Ludwig Múzeumban lz látható, a fesztivál költészet napjához kapcsolódó műsorát a Müpában rendezik meg.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Megkezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozata Megkezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozata Megkezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozata Megkezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozata Megkezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozata Megkezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozata Megkezdődött a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozata
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!