Megnyílt az Európai Iskola című kiállítás Szentendrén

Kultúra, 2024.04.06

Megnyílt az Európai Iskola - Veszélyes csillagzat alatt (1945-1948) című kiállítás szombaton a szentendrei MűvészetMalomban, ezzel megkezdődött a Szentendrei Tavaszi Fesztivál április 21-ig tartó programsorozata.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a megnyitón felidézte, a "pokoli 20. században" olyan lángok is voltak, mint az Európai Iskola, amikor budapesti művészek fogták össze a világot.

"Európa Magyarországra nézett, ha traumafeldolgozást, ha mély lélektant, ha szeretetet, ha erőt szeretett volna meríteni egy nagyon nehéz időszak után" - mondta.

A helyettes államtitkár méltónak tartja, hogy a MűvészetMalom megújulásával létrejövő grandiózus tér első nagyszabású kiállítása éppen az Európai Iskola tárlata. "223 milliós állami támogatással és az önkormányzat kiegészítésével fantasztikus közösségi tér jött létre" - tette hozzá Vincze Máté.

Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatóhelyettese kiemelte, szenzációsan gazdag és értékes az anyag, amely új kutatások alapján, új szempontok szerint valósult meg, de szenzációs és hiánypótló a kiállításhoz készült katalógus is.

A tárlat 1200 négyzetméteren több mint 200 művet mutat be az 1945 és 1948 között alkotó Európai Iskola művészcsoport munkásságáról, azon belül hangsúlyosan a Szentendréhez kötődő művészekéről, nemzetközi kitekintéssel. Beemeli azokat a cseh, román, francia és holland alkotókat is, akiknek a műveit szintén kölcsönözték a tárlathoz - fűzte hozzá.

Az igazgatóhelyettes emlékeztetett arra: a kiállítás aktualitása, hogy május elsején lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának 20. évfordulója.

"A modern Európa-tudat kialakulásához vezető úton biztos jelzőkő az Európai Iskola" - hangsúlyozta Lauter Éva.

Hozzátette: a művészcsoport tagjai az Európa felé való nyitást tűzték ki célul. Arra törekedtek, hogy az új, világháború utáni európai létezést megfogalmazzák az eszmék, a gondolatok és a művészet nyelvén és erejével, és hogy tartalmat adjanak az európai jelzőnek.

Forgács Éva művészettörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítás minden eddigi bemutatónál több művet tartalmaz az Európai Iskola művészeinek alkotásaiból, és a katalógus is minden eddiginél alaposabban térképezi fel a heterogén művészeti és gondolkodói csoportot.

Az Európai Iskola gyűjtőfogalom: nemcsak sokféle, különböző irányból érkező és eltérő irányokba tartó művészek társulása volt, hanem közös felismerések és hasonló törekvések terepe is - mondta, jelezve: a kiállítással megnyílik a lehetőség a különbségek mellett a közös vonások felfedezésére is.

Fülöp Zsolt (Társaság az Élhető Szentendréért) polgármester azt emelte ki, a szabadság érzése volt az, ami a világháború után a művészekben kibontakozott, ugyanakkor ezek a képek gyógyítóak is voltak a második világháború borzalmai után.

A tárlat létrejöttét 34 magyarországi közgyűjtemény, hat külföldi partner és magángyűjtők segítették. A bemutatón mások mellett Anna Margit, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Egry József, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás és Vajda Júlia alkotásai szerepelnek.

A tárlat július 28-ig látható a szentendrei MűvészetMalomban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!