Mesterségbemutatókat is kínál a népi kézműves alkotóházak országos rendezvénye

Kultúra, 2024.03.28

Mesterségbemutatókkal, foglalkozásokkal, kiállításokkal, előadásokkal és népi játékokkal csaknem ötven népi kézműves műhely és alkotóház várja az érdeklődőket április 5. és 7. között a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjén.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) mintegy ötven népi kézműves alkotóház, műhelygaléria, nyitott műhely csatlakozott Magyarország minden tájáról olyan egyedi programokkal, amelyekben a helyi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a helyi népművészek tárgymegújító törekvései és alkotásai jelennek meg - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A rendezvény látogatói megismerhetik és kipróbálhatják a szövést, hímzést, csuhé-, szalma- és gyékényfonást, nemezelést, bőrművességet, kékfestést, fazekasságot, kovácsmesterséget, mézeskalács készítést és csipkeverést. Készíthetnek népi ékszereket nemezből, gyöngyből, bőrből és üvegből, valamint fából esztergált játékokat is.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség- és műhelybemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket országszerte.

A rendezvény idei mottója: "Kis ujjak, szakértő kezek" - Fókuszban az ifjúság, ami arra utal, hogy külön hangsúlyt helyeznek a több százéves szellemi és gyakorlati tudás átadás fontosságára a fiatalok számára.

A rendezvény célja felhívni a figyelmet a népi kézművesség sokszínűségére és a tudásátadás fontosságára, valamint ráirányítani a figyelmet az országszerte működő népi kézműves műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének, tovább éltetésének letéteményesei - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!