Múzeumok éjszakája - Tárlatvezetések, csillagles, fegyversimogató Szolnokon

Kultúra, 2017.06.15

Tárlatvezetések, kiállítások, csillagles, fegyversimogató, 4D-s mozi, kézműves foglalkozások, nyereményjáték, koncert és táncház is szerepel a Múzeumok éjszakája szolnoki programjában.

Szabó István, Szolnok alpolgármestere a június 24-i eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: idén összefogtak a város múzeumai, kulturális intézményei, valamint az önkormányzat és közös programfüzetben, plakátokon jelenítik meg a térítésmentes programokat.

Szólt arról, hogy a múzeumok, kiállítóhelyek nyereményjátékkal is készülnek, a rendezvényt követő héten húsz nyereménycsomagot sorsolnak ki a látogatók között. A programhoz csatlakozott intézmények díjmentesen látogathatók 16 órától éjfélig, a helyszínek között ingyenes buszjárat közlekedik.

Szombaton a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban zseblámpás tárlatvezetéseket tartanak. A restaurált gépek között számos interaktív eszköz - 4 D-s mozi, Mig 29-es szimulátor - kínál különleges élményt a látogatóknak.

A Söráriumban megismerkedhetnek a résztvevők a sör kultúrtörténetével, a sörgyártás és -fogyasztás eszközeivel, sörtörténeti előadás is szerepel a programok között. Este az Inmates zenekar ad koncertet.

A Damjanich János Múzeum programjai között szerepel Pólya Tibor festő, karikaturista, plakátjainak újratervezése és megalkotása. Tárlatvezetésekkel, játékos feladatokkal, koncertekkel, táncházzal, a díszudvarban kézműves termékek vásárával várják a közönséget.

A szolnoki Jubileum téri MÁV óvóhelyen korabeli berendezések, eszközök idézik fel a háborús légicsapások időszakát, kalandos "időutazásra" várják az érdeklődőket. A helyszínen második világháborús érméket, relikviákat is kiállítanak.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményben a sorkatonai emlékkiállítás mellett látható lesz többek között katonai ejtőernyős felszerelés bemutató, a "fegyversimogatón" haditechnikai eszközökkel ismerkedhetnek az érdeklődők. A program során MH Légierő Zenekar kvintettjének koncertje is hallható lesz.

A Szolnoki Galériában rendezett kiállítás a megye protestáns hitéletét, népi kultúráját egyházművészeti értékeit mutatja be. Szolnoki Vasúti Almárium címmel nyílt meg Kondor Balázs vasúttörténeti magángyűjtő kiállítása a szolnoki vasútállomáson. Négy helyiségben csaknem ezer használati tárgy, eszköz tekinthető meg életszerű kompozícióban.

A Tabáni Tájházban csillaglesre várják az érdeklődőket Ujlaki Csaba csillagásszal. Kézműves foglalkozás, meseimprovizáció szerepel a programok között. A kellemes hangulatról Sóki Ferenc tárogatóművész gondoskodik.

A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézményben Guitar Hero interaktív foglalkozásra és Nagy Katalin Matild képzőművész homokanimációs előadására várják az érdeklődőket. A kisebbeknek bábelőadással kedveskedik a Minerva bábcsoport.

A szolnoki intézményekhez csatlakozott rákóczifalvai B.A.P. Macihad Macimúzeumban több mint 1500 antik játékmackót lehet megtekinteni. Porcelán, régi pléhdoboz, első világháborús emléktárgyak gyűjteménye kínál további látnivalót az érdekldőknek a Múzeumok éjszakáján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!