Öt bérletet kínálnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a 2018/19-es évadra

Kultúra, 2018.03.07

Öt bérletet kínálnak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a 2018/2019-es évadra, amely több mint 300 év zenei örökségét mutatja be.

A különböző korszakok és műfajok köré épülő bérletekben több mint 500 művész áll dobogóra, köztük mintegy 50 énekes szólista. A bérletek május 10-ig jelentős kedvezménnyel kaphatóak - közölte az együttes szerdán az MTI-vel.

A Jubileumi bérlet mindhárom együttes - az énekkar, a gyermekkar és a szimfonikus zenekar - közreműködésével grandiózus művekkel, 150-350 fős előadó-apparátusokkal várja az érdeklődőket. A zenekar alapításának 75. évfordulója alkalmából műsorra kerül Berlioz monumentális Te Deuma, valamint elhangzanak Berlioz, Liszt, Muszorgszkij, Mahler és Rahmanyinov nagyszabású oratórikus művei is a Müpában.

A Dohnányi-bérletben Purcell, Britten, Michael Haydn, Piazzolla, Glinka és Verdi művei szólalnak meg mások mellett Emma Kirkby, Perényi Miklós, Jean-Efflam Bavouzet, Carlo Montanaro, Howard Williams és Sesto Quatrini közreműködésével a Zeneakadémián.

Vásáry Tamás Beethoven-sorozata második évadához érkezik, a szimfóniák sora a 2., 4., 5. és 9. szimfóniával válik teljessé. A három évadra tervezett 12 estés koncertsorozatban Vásáry Tamás vezényletével Beethoven összes jelentős zenekari műve elhangzik a Zeneakadémián.

Folytatódik az Anno Sacri sorozat Buxtehude, Bach, Schütz és Telemann kantátáival a Mátyás-templomban. A Magyar Rádió Gyermekkórusának közreműködése felidézi a német barokk protestáns szertartások hangulatát, amikor a magas szólamokat fiú énekesek adták elő.

A Magyar Rádió Énekkarának Sapszon bérlete tematikusan szerkesztett műsorokat kínál a 16. századi angol egyházzenétől a 21. századi magyar kompozíciókig. Szeptemberben a Szent Anna-templomban Pad Zoltán, októberben a Mátyás-templomban Henri Chalet, márciusban a Pesti Vigadóban ismét Pad Zoltán, majd áprilisban a Mátyás-templomban Paul Hillier vezényletével adnak műsort.

A rádió zenei együttesei pozitív és építkező korszak elején vannak, a következő évad pedig szakmailag és tartalmában is gazdag és előremutató lesz - mondta el Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a bérletbemutatón. Hozzátette, hogy az MTVA továbbra is stabilan és megkérdőjelezhetetlenül ki fog állni a zenei együttesek fenntartása. A fenntartáson túl azt szeretnék, hogy a művészeti együttesek a közmédia ékkövei legyenek, erre - mint fogalmazott - a szakmai apparátus, a menedzsment és a kollégák szaktudása garancia is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!