Strauss-operával indítja az új évadot a Budapesti Fesztiválzenekar

Kultúra, 2024.03.07

Richard Strauss Ariadné Naxoszban című operájával indítja a 2024/2025-ös évadot szeptemberben a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a budapesti Müpában.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója az évad programjait ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2024-25-ös évben is operabemutatóval indul a Fesztiválzenekar koncerttermi évada: a görög drámát olasz komédiával vegyítő operával, Richard Strauss Ariadné Naxoszban című művével.

Elmondása szerint Strauss operáját a közismert változattól eltérően, különleges kreatív formában mutatja be a zenekar, Strauss Az úrhatnám polgár című szvitjének zenéjét egy teljesen új koreográfiával kombinálva.

A címszerepet Emily Magee szoprán alakítja. Az előadásnak Fischer Iván nemcsak dirigense, hanem társrendezője is lesz, a művet a kiváló színésznő és commedia dell'arte-specialista Chiara D'Annával közösen állítják színpadra. Az opera 2024 nyarán Spoletóban debütál, majd ősszel a Müpa-beli előadások után a Vicenzai Operafesztiválon is bemutatkozik - tette hozzá a zeneigazgató.

Fischer Iván a közelgő évad koncert programjai közül kiemelte, hogy a Mahler ünnep alkalmából Amszterdamba kapott meghívást a Fesztiválzenekar, ahol két Mahler-szimfóniát is játszik az együttes: az Adagiettót is tartalmazó Ötödiket, valamint a Másodikat a Nemzeti Énekkar közreműködésével. Hozzátéve, hogy a hazai közönség is hallhatja majd mindkét szimfóniát.

A zeneigazgató-karmester felhívta a figyelmet a Prokofjev minifesztiválra is, amelyen Igor Levit zongoraművész három egymást követő estén játssza el Prokofjev mind az öt zongoraversenyét.

Erdődy Orsolya, a Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója a sajtóeseményen kitért arra, hogy az Európai Hidak fesztivál keretében különleges koncertre kerül majd sor Magyarország soros EU-elnöksége kapcsán.

Fischer Iván ennek kapcsán kiemelte, hogy a BFZ az Európai Unió Ifjúsági Zenekarával ad közös koncertet, amelynek programjában egyik szerzeménye, Táncszvitje is műsorra kerül. A koncertet Brüsszelben és Budapesten is bemutatják.

Erdődy Orsolya emlékeztetett a Fesztiválzenekar 40. születésnapját ünneplő, jelenleg is tartó jubileumi évadra. Mint mondta, az évad első koncertjét, - amely Budapest 150. születésnapját is ünnepelte - több mint tízezer ember hallgatta a Hősök terén. Hozzátette: a jubileumi évad másik nagy mérföldköve a december 26-i születésnapi karácsonyi koncert volt, amelyen egy százhetven főből álló amatőr kórussal lépett fel a zenekar.

A jövő évaddal kapcsolatban kitért arra, hogy ezúttal is érkeznek vendégkarmesterek az együtteshez. Kiemelte Jakub Hrusa cseh karmestert, aki először lép fel a zenekarral, de Takács-Nagy Gábor a zenekar első, állandó vendégkarmestere is folytatja Haydn-Mozart-sorozatát a 2024-2025-ös évadban.

A 2024-2025-ös programok között szerepel még két barokk koncert is, amelyeket művészeti vezetőként, Jordi Savall és a barokk hegedű legkiemelkedőbb alakja, Midori Seiler jegyeznek majd - tette hozzá a menedzser-igazgató.

Erdődy Orsolya kiemelte, hogy magyar és nemzetközi szólistákban is bővelkedik a közelgő évad: Kirill Gerstein zongoraművész Brahms első zongoraversenyét, Francesco Piemontesi pedig Beethoven negyedikjét adja elő a Fesztiválzenekarral, Renaud Capucon pedig Mendelssohn e-moll hegedűversenyét hozza el a hazai közönségnek Guarneri-hegedűjén.

A menedzser-igazgató beszélt arról is, hogy a BFZ a következő szezonban ünnepli a Közösségi hetek 10. évfordulóját, amelynek során minden évben iskolákban, templomokban, zsinagógákban és idősotthonokban lép fel a zenekar. Ezt a koncertsorozatot az új évadban is folytatják - mondta.

Hozzátette: az évadban lesznek Kakaókoncertek is, az Iván mesél sorozat és a népszerű Midnight Music koncertek is folytatódnak.

Erdődy Orsolya kiemelte, hogy a Fesztiválzenekar új szezonfüzettel rukkolt elő a 2024-2025-ös évadra, amelyet hét BFZ-muzsikus különleges portréjával illusztráltak.

A nagyközönség április 3-tól vásárolhatja meg a bérleteket - hangzott el a sajtótájékoztatón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!