Strindberggel zárja bemutatói sorát a Radnóti Színház

Kultúra, 2024.05.09

(MTI) - August Strindberg A pelikán című művével zárja bemutatóinak sorát a Radnóti Színház pénteken; a darabot Ördög Tamás rendezésében tűzik műsorra.

A modern dráma egyik úttörője, August Strindberg darabja az emberi természet kíméletlen tanulmánya, a psziché mélyére hatol, hogy feltárja egy családon belül a hamis illúziók működtetésének hatásait - áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a darabban a családtagokat Tóth Ildikó, Major Erik, Sodró Eliza és Bányai Kelemen Barna, a Katona József Színház színésze alakítják.

August Strindberg (1849-1912) az egyik legnagyobb hatású svéd író, számos műfajban alkotott. Folyamatos harcban állt magával és a világgal, üldözési mánia gyötörte, miközben a szenvedély művésze volt - áll a darab ismertetőjében.

Mint írják, Strindberg utolsó alkotói szakaszában azt kutatta, hogyan lehet a színházat közelebbi hozni a nézőhöz. Megalapította 1907-ben kísérleti kamaraszínházként az Intim Színházat, és rövid idő alatt négy kamaradarabot írt, köztük A pelikánt.

Ördög Tamás, aki nem először dolgozik a svéd drámaíró műveivel, a strindbergi eszmékhez hűen az eszköztelenségre törekszik, a puszta színészi jelenlétre és a történetben rejlő feszültségre támaszkodik - írják a darab ismertetőjében.

A rendezőt idézik, aki kiemelte: hiába született meg több mint száz éve a darab, semmit sem veszített az aktualitásából. A történet azt vizsgálja, hogyan lehet boldogulni az életben, hogyan lehet jól gyereknek és anyának lenni, hogyan lehet túlélni és vállalni magunkat - mondta, hozzátéve, hogy erősen jelen van benne az igazságkeresés: a szereplők maguk is keresik az élet igazságait, boldogok akarnak lenni.

A darab egy diszfunkcionális család életébe enged betekintést. Az anya mindenkit manipulál maga körül, és közben saját magát tünteti föl áldozatként. Halálra gyötri férjét, fizikailag és érzelmileg is bántalmazza a gyerekeit, kijátssza őket egymás ellen. Az apa halála után a már felnőtt gyerekek szembesülnek az igazsággal, és nem hajlandóak tovább hazugságban élni, ezért végzetes lépésre szánják el magukat. A gyermekeit saját vérével tápláló pelikán az önfeláldozó szülői szeretet szimbóluma, a címadása éppen ezért ironikus, hiszen ez a pelikán a gyermekei vérét szívja - emelik ki az ismertetőben.

A darabot Kúnos László fordította, az előadás dramaturgja Hárs Anna, a díszletet Izsák Lili, a jelmezeket Ignjatovic Kristina tervezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!