Színházi világnap - Változatos programok Sepsiszentgyörgyön

Kultúra, 2024.03.25

Változatos programmal készül a színházi világnapra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház: szerdán átrendezett kirakatokkal, híres monológok felvételeivel és UNITER-díjra jelölt előadással várják a nézőket - közölte a székelyföldi teátrum az MTI-vel hétfőn.

A világnapnap alkalmából a színház kirakatait Bagoly Zsuzsa díszlet- és jelmeztervező közreműködésével rendezik át oly módon, hogy nagyobb betekintést engedjenek a kulisszák mögé. "Olyan tárgyakat, eszközöket mutatnak meg a városlakóknak, amelyeket ritkán láthat közelről a közönség, a színház olyan sajátosságaira emlékeztetnek, amelyek valódi értelmét adják ennek a mindig élő, aktuális művészeti formának" - áll a közleményben

A színház művészeinek különböző előadásokból vett monológjait hallgathatják meg az érdeklődők a bejárati előtérben, megfelelően kialakított környezetben. A nap folyamán a Székely János Dózsa című poémájából készült nagysikerű előadás felvételét is hallhatja a közönség. Ezt 1969-ben mutatta be Nemes Levente színművész, aki Erdélyben, Magyarországon, Szerbiában és Ausztriában is turnézott vele. Az előadásból tévéjáték és hanglemez is készült, utóbbit hallgathatják meg az érdeklődők 12, 14 és 17 órától. Az utolsó bejátszást előtt a színművész mesél a színpadra állítás körülményeiről és az előadás fogadtatásáról.

Erdélyben elsőként Sepsiszentgyörgyön nyílik meg szerdán 18 órakor a Kelemen László és kora színháztörténeti kiállítás a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet, a Kassai Thália Színház és a Tamási Áron Színház közreműködése révén a színház előcsarnokában. A tárlat kurátora Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője és Czajlik József színész, rendező, a Kassai Thália Színház igazgatója.

19 órától az Iráni konferencia című előadást láthatja a közönség Bocsárdi László rendezésében. Ivan Viripajev 2017-ben írt darabja az európai civilizáció jelenlegi állapotáról értekezik. A darabot, melynek ez a magyar nyelvű bemutatója, a társulat kettős szereposztásban játssza. A sepsiszentgyörgyi előadást a legjobb előadás díjára jelölte a Román Színházi Szövetség (UNITER).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!