Újabb közösségi hetet szervez a Budapesti Fesztiválzenekar

Kultúra, 2024.04.30

Május 2-án indul a tavaszi közösségi hét, amelynek során számos konceret, köztük két ingyenes templomi és egy zsinagógakoncertet is ad a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Kamaraformációi ezúttal Mozartot és Bartókot, Prokofjevet és Borogyint játszanak tucatnyi idősotthonban és "Óz, a csaló varázsló" izgalmas zenei kalandjaival lepik meg a gyerekeket két fővárosi iskolában. Egy református és egy katolikus templomban is barokk programmal készülnek, egy zsinagóga hallgatóságát pedig Mozart és Elgar zenéjével nyűgözik le - olvasható a szervezők közleményben.

A BFZ gyerekeknek szóló, játékos Zenevár programja ezúttal két budapesti helyszínre, a XX. Kerületi Ady Endre Általános Iskolába és az V. Kerületi Váci Utcai Ének-zenei Általánosba látogat el. Az időseket megszólító Aranykor koncertek hat fővárosi mellett egy pátyi, egy gyöngyösi, egy péceli, egy kincsesbányai és két szombathelyi idősotthont keresnek fel.

A jubiláló Közösségi Hét nyilvános templomi koncertjeire ezúttal május 5-én Gödöllőn, a Szentháromság templomban, és május 6-án a Pozsonyi úti Református templomban kerül sor. A két templomban barokk programot hallhatnak az érdeklődők: Graupner, Sances, és Buxtehude egy-egy műve után Bach "Was frag ich nach der Welt" című kantátája hangzik el. A BFZ barokk együttesét Lesták Bedő Eszter vezeti.

A közösségi sorozat keretében zsinagógakoncertet ezúttal Mezőcsát zsinagógájában ad a Fesztiválzenekar május 2-án. A koncerten Mozart Esz-dúr divertimentóját és Elgar e-moll vonósszerenádját adja elő a BFZ két kamaraformációja. A zsinagógakoncert művészeti vezetője Ács Ákos klarinétművész.

Ez utóbbi három koncertre minden érdeklődőt szeretettel várnak, a részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges a BFZ weboldalán.

A Fesztiválzenekar egy évtizede szervez közösségi heteket, amikor kamaraformációi idősotthonokban, gyermekgondozási intézményekben, iskolákban, templomokban, zsinagógákban muzsikálnak. A kezdeményezés célja, hogy a zene azok számára is ingyenesen elérhető legyen, akik nem jutnak el a koncerttermekbe. Az iskolákban és idősotthonokban megrendezett koncertek zártkörűek, a templomi és zsinagógakoncertek azonban nyilvánosak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!