"Újra élünk" mottóval emlékezik a holokausztra az EMIH - Magyar Zsidó Szövetség

Kultúra, 2024.03.19

Nagyszabású, egész éven átívelő programsorozatot szervez az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) - Magyar Zsidó Szövetség a magyar holokauszt 80. évfordulójára, az "Újra élünk" mottó a büszke és cselekvő zsidóság mindent túlélő értékeit állítja a középpontba - írta a szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Hangsúlyozták: felelősséget éreznek azért, hogy nyolcvan évvel a holokauszt után "nemzetünk egyedülálló tragédiája ne merüljön feledésbe", ezért idén a megszokottól eltérő, újszerű módon emlékeznek.

Úgy fogalmaztak, a kulturális, ismeretterjesztő és vallási programok "a zsidóság 3000 éves, elpusztíthatatlan értékei köré szerveződnek, amelyek mindannyiunk erkölcsi és civilizációs normáinak alapkövei". Ezek az értékek a legnehezebb időkben is segítettek megőrizni a zsidók emberi tartását, méltóságát, és ezzel végső soron a zsidóság túlélését szolgálták - tették hozzá.

Idézték a közleményben Köves Slomó vezető rabbit, aki szerint "ideje volt újragondolni a megemlékezés mikéntjét, és nemcsak azért, mert mára kevesen maradtak, akik saját emlékeik felidézésével tudnak részt venni a társadalom emlékezetének ébren tartásában. Azt sem nézhetjük tétlenül, hogy a fiatal generációk számára a holokauszt jelentősége fokozatosan halványul".

Az EMIH közölte: Budapesten már megjelentek az évfordulós plakátok, amelyeket néhány hét múlva felváltanak a változatos programokról tájékoztató hirdetmények. Az egész évet lefedő programok között zsidó témájú filmszemle, könyvbemutatók, felolvasóestek, a főváros zsidó örökségét bemutató séták és koncertek mellett lesznek közösségi programok, a transzgenerációs traumák feldolgozását segítő előadások és középiskolásoknak szervezett drámafoglalkozások is.

Részletes információk az ujraelunk80.hu weboldalon találhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!