Várdai István ad koncertet a Zuglói Filharmóniával

Kultúra, 2017.10.17

Muszorgszkij, Sosztakovics és Dvorák művei szólalnak meg pénteken a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában Baráti Kristóf vezényletével, Várdai István gordonkaművész közreműködésével a Budapest Kongresszusi Központban.

A műsorban Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című műve mellett Sosztakovics I. gordonkaversenye és Dvorák IX. (Újvilág) szimfóniája hangzik el - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

Muszorgszkij 1867-ben alkotta meg az Egy éj a kopár hegyen című látomásos hangverseny-fantáziáját. A hihetetlen megjelenítő erővel megkomponált darab irodalmi alapja a Szentivánéj című Gogol dráma volt, a zeneszerző a régi orosz hiedelemvilágból érkező, boszorkányszombatot tartó holt szellemeket festette meg zenéjével.

Sosztakovics I. gordonkaversenyét - amiként a másodikat is - tanítványa és jó barátja, Msztyiszlav Rosztropovics csellóművész számára komponálta. A négytételes mű a csellóirodalom legnehezebb darabjai közé tartozik, virtuóz tudást követelve meg a szólistától.

Dvorák 1892-ben foglalta el a New York-i konzervatórium igazgatói állását, a IX. szimfónia 1893 első felében készült el, a bemutatót az év végén New Yorkban tartották. A közismert címet - Az Újvilágból - a szerző csak a komponálás befejezése után adta darabjának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!