Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója kapta a MúzeumCafé Díjat

Kultúra, 2024.05.09

Kurátori, múzeumigazgatói és történészi munkásságának elismeréseként Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattára igazgatója kapta az idei MúzeumCafé Díjat.

A 2011-ben alapított MúzeumCafé-díjjal a múzeumi szakmából minden évben olyan szakember munkáját ismerik el, aki a lap szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén. Varga Benedek szerda este vette át az elismerést - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a döntésben a szerkesztőség munkáját a szerkesztőbizottság (Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum nyugalmazott főigazgatója; Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója;, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének egyetemi tanára; Martos Gábor esztéta, művészeti író; Rockenbauer Zoltán művészettörténész) segítette.

Varga Benedek több évtizedes munkásságáért érdemeli ki az elismerést, de az időzítésben szerepet játszott a MúzeumCafé 95. számában megjelent Parthenon. Elgin. Hoi polloi című írása, "amely a múzeumi restitúció értelmezésének nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi szakmai diskurzusban is rendkívüli példája".

A díjátadón elhangzott laudációban kiemelték: a Varga Benedek által vezetett Semmelweis Orvostörténeti Múzeum emblematikus kiállításai - A sebesült Görgei, A Semmelweis ikon, Az erényöv titkos történetei (amelyeknek kurátora volt) - az év múzeuma elismerés és a Magyar Nemzeti Múzeumban töltött öt év eredményei egyaránt a díj odaítélése mellett szóltak.

A közlemény kiemelte: a múzeumvezetőként általa szervezett szakmai rendezvények az új muzeológia lényegéről szóltak, teret engedtek a többszólamúságnak, a szerzői hangnak, kritikával fordultak a kiállítási téma, a történelem, a nemzet fogalma, de maga a múzeum felé is. "Varga Benedek szakmai közösséget teremtett, egymástól távol eső intézményeket kötött össze és olyan kollégákat, akik nyitottak voltak az innovatív, elmélyült gondolkodásra" - hangzott el a díjátadón.

Varga Benedek 1989-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte diplomáját történelem-levéltár szakon, majd nemzetközi ösztöndíjjal tanulmányokat folytatott Londonban, Cambridge-ben és Wolfenbüttelben. Ezzel párhuzamosan a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár munkatársa, 2000-től főigazgató-helyettese, 2008-tól főigazgatója lett. 2015-től 2021 decemberéig az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, 2023-tól az ICOM Stratégiai Tervező bizottságának tagja. 2016-tól a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójaként legfontosabb célkitűzése volt, hogy az MNM a magyar történeti és régészeti muzeológia Magyarország vezető intézményévé, valamint - a nemzetközi szerepvállalás erősítésével - a nemzeti múzeumi világ egyik európai centrumává váljon. 2021. augusztus 1-től újra az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!