Világzenéről szóló, egész napos workshopot tartanak március 14-én Budapesten

Kultúra, 2024.03.07

Zenei műfajokat és azok iparági sajátosságait bemutató, ingyenes workshop-sorozatot indít a Hungarian Oncoming Tunes (HOTS). Az első, világzenéről szóló, egész napos programot március 14-én rendezik a fővárosi Turbina Kulturális Központban - tudatta a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) csütörtökön az MTI-vel.

A világzenei műfajok köré épül a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának a Petőfi Kulturális Ügynökség kezelésében megvalósuló alprogramja, a HOTS könnyűzenei exportiroda workshop-sorozata, a Genre Discovery, melyet évente négy alkalommal szerveznek meg - olvasható a közleményben.

Mint írják, a szakmai továbbképzésre a zeneipar különböző szegmenseiből választanak ki szakembereket, hogy az adott zenei stílusról áttekintést adjanak a résztvevők számára.

A workshop első, márciusi eseményén hazai és nemzetközi előadók prezentációi és panelbeszélgetései révén ismerhetik meg a résztvevők a világzene aktuális trendjeit, műfaji-iparági specifikumait. A programra elsősorban zenészeket, menedzsereket és koncertszervezőket várnak, de mindenki számára nyitott, akit érdekel a zenei háttéripar szakmai része - olvasható az összegzésben.

A tájékoztatás szerint a workshop elején Weyer Balázs a világzenei színtér működéséről tart általános bemutató előadást. A workshop résztvevői többek között azokra a kérdésekre is választ kaphatnak, hogy milyen szerepe van a magyar zenének nemzetközi világzenei közegben, és zenészként melyek a legelső lépések a nemzetközi érvényesülés szempontjából.

A folytatásban nemzetközileg elismert szakemberek fejtik ki tapasztalataikat a nemzetközi koncertszervezési lehetőségekről és azok stratégiáiról.

A workshop harmadik részében a nemzetközi koncertlekötési tapasztalatok átadása a cél. Kiderül, hogy milyen kritériumrendszert kell szem előtt tartani a külföldi fellépések tervezésekor, és mitől lesz érdekes egy előadó a nemzetközi koncertszervezők számára. A workshop délutáni szekciója a személyes találkozásoknak biztosít lehetőséget.

A Listening session részeként a jelentkezők által beküldött zenék közül nemzetközi szakemberek segítségével választanak ki a szervezők tíz dalt, amelyekről a résztvevők már a helyszínen visszajelzést kapnak. Ezt speed meetingek, azaz villámtalálkozók követik a workshopon jelen lévő nemzetközi szakértőkkel - olvasható az összegzésben.

A Hungarian Oncoming Tunes (HOTS) olyan infrastruktúra megteremtésén dolgozik, melyre a nemzetközi karrierre vágyó magyar zenekarok támaszkodhatnak, szakmai továbbképzéseivel pedig hozzájárul ahhoz, hogy a háttéripar szereplői hozzáférhessenek ahhoz a tudáshoz és nemzetközi hálózathoz, amivel a hazai szerzőket és előadókat segíthetik - olvasható a közleményben.

A könnyűzenei exportiroda célja, hogy segítsen eligazodni a magyar előadóknak a különböző nemzetközi helyszíneken és bemutassa, milyen érvényesülési lehetőségek, irányok jellemzik a piacot. A HOTS tagja az Europian Music Exporters Exchange (EMEE) szervezetnek is, amely az európai zenei szektor erősítésén dolgozik a zenei sokszínűség és a láthatóság ösztönzésével - áll a PKÜ csütörtöki összegzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!