Závogyán Magdolna: "erősödik a népi kézművesség bázisa"

Kultúra, 2024.03.08

"Alkotói és befogadó oldalon is erősödik az a bázis, amely a népi kézművességre mint dinamikusan fejlődő, innovatív népművészeti ágra tekint" - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára pénteken Békéscsabán.

Závogyán Magdolna a 19. Kárpát-medencei népi textilfesztivál megnyitóján kifejtette, hogy a népi kézművesség "helyet követel és helyet talál magának" a 21. században. A fesztivál és az arra készült pályázati alkotások az értékközvetítés megfelelő közegét jelentik; "értékvesztés nélküli rugalmasságot, hagyománytiszteleten alapuló innovációt" - fogalmazott.

Véleménye szerint bár a mostani életvitel új igényeket szül; a 21. század a "végtelen lehetőségek kora" a hagyományok és az értékek megőrzésére, aminek szerinte az a záloga, hogy az elkészített alkotások a családok mindennapi életének tartós részévé váljanak. E szempontból a lakástextileket és a viseleti darabokat "könnyebb becsempészni a hétköznapokba" - jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta, a textilfesztivál számadatai rekordokat döntenek. "Immár beérni látszik" a képzési-, továbbképzési rendszer és az intézményhálózat újragondolása, a szakkörhálózat életre hívása, a helyi civil- és alkotóközösségek megerősítése, a személyes ambíciók támogatása és becsatornázása - húzta alá.

Megjegyezte, a pályázat kiírói idén egy kevésbé ismert szakágat, a szakrális textíliákat helyezték a fókuszba. Az államtitkár úgy vélte, hogy a vallásosság a magyarság szerves alkotóeleme, valamint példamutatónak nevezte a párbeszédet, amely elindult az egyház, az alkotók, a helyi közösségek és a nemzet között. Hozzátette, hogy az alkotók és az alkotóközösségek nemzetépítő munkát végeznek.

A Békéscsabán kétévente megrendezett esemény a népi textíliával foglalkozók legnagyobb országos megmérettetése és találkozója.

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület hirdette meg a Színhangulatok és a szakrális textíliák elnevezésű pályázati felhívást. Egyrészt olyan tárgyegyüttesek benyújtását várták, melyek a Kárpát-medencei népi textíliák hagyományos színvilágát, azok harmonizáló színárnyalatait idézik fel, vagy a tájegységi kultúra hitelességét megőrizve, színekben újra gondolják azokat. Másrészt kezdeményezték az alkotók, alkotóközösségek és a helyi egyházközösségek összefogását, hogy a tájegységük jellegzetes népi textilhagyományainak feldolgozásával újítsák meg a kultikus terek, templomok, imaházak textiljeit.

A pályázati felhívásra 132 egyéni és 67 közösségi pályázó 1403 alkotást nevezett, ebből 66-ot szakmai zsűri díjazott; 932 pedig kiállításon tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Békés Megyei Könyvtárban Békéscsabán április 6-ig.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, a magyar történelmet és kultúrát végigkíséri a szövés és nemezelés. "Jó, hogy megmaradnak ezek a hagyományok a 21. század eldobó társadalmában" - fogalmazott.

Szegedi Balázs (Fidesz-KDNP), a Békés Vármegyei Önkormányzat alelnöke szerint a megmaradás kulcsa az erős helyi közösségek megléte, amelyek erős helyi értékekre épülnek.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester elmondta, a város kiemelt figyelemmel kíséri a háromnapos textilkonferenciát, ilyenkor négyszáznál több vendég érkezik a békési vármegyeszékhelyre.

A Békés Megyei Művelődési Központ és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében 1992 óta kétévente rendezik meg Békéscsabán a konferenciát, amelynek célja, hogy a témával foglalkozó szakemberek kicserélhessék véleményüket, új ismereteket szerezzenek és kapcsolatokat építsenek.

A 19. Kárpát-medencei népi textilfesztiválon háromnapos tanácskozás keretében a résztvevők azokkal a hazai és külföldi törekvésekkel, alkotókkal, alkotóműhelyekkel ismerkednek meg, amelyek az eredeti (autentikus) népi textíliák mai használatával - lakástextil és viselet - foglalkoznak.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!