Zsidó kulturális napokat és konferenciát rendeznek Debrecenben

Kultúra, 2024.05.07

Május 9. és 12. között harmadik alkalommal rendezik meg az ALL-IN Debrecen programjai sorában a Debreceni Zsidó Kulturális Napok és Utcafesztivált - közölték a szervezők az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Az ALL-IN Debrecen-Nemzetközi Kulturális Napokat három évvel ezelőtt azért hívták életre, hogy a városban élő kulturális közösségeket közelebb hozzák egymáshoz - idézte fel Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta, hogy a kezdetek óta évente 2-3 fesztivált tartanak, szerveztek már többek között flamand, svájci és német kulturális napokat is. A fesztiválok közül kiemelkedik a mintegy ezer főt számláló Debreceni Zsidó Hitközséghez kapcsolódó rendezvény - tette hozzá.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elmondta, hogy az esemény keretében rendezik meg május 9-12 között a határon túli zsidó hitközségek konferenciáját és találkozóját, amelyen megemlékeznek a holokauszt 80. évfordulójáról. Az eseményre mintegy száz résztvevőt várnak, a magyarországiak mellett csaknem 15 hitközség képviselői érkeznek a konferenciára - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint csütörtök este Duffek Mihály és fia koncertjével indul az ingyenes programsorozat, majd pénteken téravatót tartanak, amelyen a Pásti Utcai Zsinagóga előtti teret Krausz Vilmos rabbiról nevezik el, aki 1891-től 1921-ig szolgált a Debreceni Zsidó Hitközségben. Vasárnap tartják a Zsidó Utcafesztivált, amelyen fellép többek között Bangó Margit, Gerendás Péter és a Debrecen Dixieland Jazz Band is, valamint különleges kóser ételekkel és italokkal készülnek. A rendezvényen Új Judit előadóművész a gyermeket szórakoztatja majd egy interaktív mesével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!