Ukrajnai háború - Az ukrán kormány nagy összegű pótlékról rendelkezett a fronton harcoló katonáknak

Orosz-ukrán háború, 2024.04.12

Az ukrán kormány határozatot fogadott el, amelynek értelmében 70 ezer hrivnya (654 ezer forint) pótlékot kapnak azok a katonák, akik legalább 30 napig részt vettek harci műveletben a háborús fronton, illetve ellenséges vagy ideiglenesen megszállt területen - jelentette be pénteken Denisz Smihal miniszterelnök.

A kabinet módosította a katonáknak és rendőröknek, valamint családtagjaiknak hadiállapot idején nyújtott egyes kifizetésekről szóló korábbi határozatát. Azzal egészítette ki, hogy azok, akik a felsorolt területeken harci - védekező vagy támadó - tevékenységet folytatnak, minden harminc nap után kapjanak 70 ezer hrivnya egyszeri díjazást. Smihal emlékeztetett arra, hogy az első vonalbeli harcokban részt vevők pénzbeli honorálására a parlament csütörtökön határozatban kötelezte a kormányt.

Olekszij Honcsarenko ellenzéki parlamenti képviselő előző nap nyilvánosságra hozta a Telegramon, hogy a katonák alapesetben jelenleg havi 20-25 ezer hrivnya (187-234 ezer forint) havi illetményt kapnak, azok pedig, akik harci cselekményekben vesznek részt, százezer hrivnyát (934 ezer forint).

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kormány további 3,88 milliárd hrivnyát (36,25 milliárd forint) különít el védelmi vonalak további kiépítésére elsősorban Harkiv és Szumi megyékben, továbbá a donyecki, a mikolajivi és a herszoni régiók is kapnak erre a célra forrásokat. Az év eleje óta a kormány már csaknem 30 milliárd hrivnyát (280 milliárd forint) különített el erődítmények építésére és fejlesztésére.

Illja Jevlas, az ukrán légierő szóvivője egy pénteki tévéműsorban elmondta, hogy Oroszország csütörtökön a Kijev környékén lévő tripilljai hőerőmű ellen tavalyi fejlesztésű H-69-es rakétát vetett be, ami a H-59-es továbbfejlesztett változata. Ezt a hőerőmű közelében talált roncsok elemzésével derítették ki a szakértők. Hangsúlyozta, hogy az ilyen típusú rakéták ellen hatásos védelmet a Patriot légvédelmi rendszerek jelentenének, amelyekből újabbak, valamint hozzájuk való rakéták szállítását már régóta sürgeti szövetségeseinél Ukrajna.

A hadifoglyokkal való bánásmódért felelős koordinációs központ a Telegramon arról számolt be, hogy újabb 99 elesett ukrán katona holttestét szállították haza. Kijev arról nem tájékoztatott, hogy mit adtak cserébe Oroszországnak.

A déli Herszon megye kormányzói hivatala közölte, hogy pénteken a régióban az orosz erők drónnal robbanóanyagot dobtak egy családi házra, aminek következtében egy helybeli férfi megsebesült.

Az ukrán vezérkar pénteki jelentése szerint az orosz hadsereg az elmúlt napban 54 rakéta- és 126 légicsapást hajtott végre, valamint 95 alkalommal nyitott tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre. A fronton 78 katonai összecsapás történt. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 452 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek között kilenc orosz harckocsit, 34 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 57 drónt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!