Ukrajnai háború - Brit katonai hírszerzés: elérhette a 70 ezret az orosz fegyveres erők embervesztesége

Orosz-ukrán háború, 2023.12.04

Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint az orosz reguláris haderő háborús halottainak száma 50 ezerre, a sebesülteké 180-240 ezer közé tehető a vizsgált időszakban.

A brit hírszerzési értesülés szerint a Wagner zsoldoshadsereg Ukrajnában harcoló tagjai közül hozzávetőleg húszezer meghalt, 40 ezer megsebesült tavaly február és idén november között.

Mindezek alapján 220-240 ezer lehet a háborús sebesültek és 70 ezer a halottak száma az orosz oldalon, így ezek a becslések azt valószínűsítik, hogy 290-350 ezer között jár az ukrán hadszíntéren megsebesült és elesett oroszok együttes száma a háború eddigi időszakában - áll a brit katonai hírszerzés hétfői elemzésében.

A brit védelmi tárca tájékoztatása szerint ebből a becslési sávból az következik, hogy mediánszinten számolva 320 ezer a 2022. február 24-én indított orosz hadműveletek kezdete óta Ukrajnában megsérült és elesett orosz katonák száma.

A brit katonai hírszerzés szerint ugyanakkor orosz hivatalos személyiségek körében is valószínűleg "sekélyes a tájékozottság" a teljes körű veszteségadatokról, tekintettel arra, hogy az orosz fegyveres erőkön belül "régre visszanyúló kultúrája van a megbízhatatlan tájékoztatásnak".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!