Ukrajnai háború - Először számolt be az orosz védelmi tárca HAMMER irányítható légibomba lelövéséről

Orosz-ukrán háború, 2024.03.06

Az orosz védelmi tárca szerdán számolt be először francia gyártmányú HAMMER irányítható légibomba lelövéséről, valamint közölte, hogy az ukrán hadsereg elveszítette harmadik Abrams harckocsiját, az amerikai gyártmányú tankot a moszkvai beszámoló szerint egy T-72B3-as tank egyetlen lövéssel tette üzemképtelenné.

A minisztérium este közölte, hogy az orosz hadsereg délelőtt precíziós rakétacsapást mért egy hangárra az odesszai ipari kikötőben, amelyben személyzet nélküli hajókat készítettek elő bevetésre. A tájékoztatás szerint a támadás elérte célját.

Az RT orosz állami hírportál ezzel kapcsolatban rámutatott: az ukrán média reggel arról számolt be, hogy robbanás történt Odesszában. Későbbi jelentések szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kikötővárosban tárgyalt Kiriákosz Micotakisz görög kormányfővel.

Az orosz tájékoztatásban a kupjanszki, a Donyeck környéki, az avgyijivkai és a donyecki régió déli részén húzódó frontszakaszról számoltak be orosz előretörésről, 17 ukrán ellentámadás vagy támadás elhárítása mellett.

Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegramon közölte, hogy az Ahmat alakulat Bilohorivkában elfoglalta a krétagyárat és a harcok a bányában folynak.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a harci "érintkezési vonal" mentén az elmúlt napban több mint 1120 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 460-an az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolta fel egyebek mellett légijárművek két repülőtéri lőszer- és üzemanyagraktárát, továbbá egy Buk légvédelmi rendszert, egy HIMARS sorozatvetőt, hét harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, két amerikai M119-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők kilenc rakétáját és 135 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta több mint 8300 tábori löveget és aknavetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Kurszk megyében két pilóta nélküli repülőszerkezet felgyújtotta a mihajlovszki bányászati és feldolgozóipari üzem üzemanyag- és kenőanyagraktárát. A lángokat délutánra sikerült elfojtani.

Leonyid Paszecsnyik, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetője közölte, hogy öt civil életét vesztette, három pedig megsebesült, amikor Kirovszkban aknára futott egy autóbusz. Vlagyimir Rogov, az Együtt Oroszországgal elnevezésű zaporizzsjai mozgalom vezetője arról tett bejelentést, hogy Berdjanszkban terrortámadás áldozata lett egy nő, aki az elnökválasztási bizottság tagja volt.

Az RT katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy az orosz hadsereg által elfoglalt Avgyijivkában nyolc, ukrán katonák által agyonlőtt civil holttestére bukkantak.

A "Donyecki Népköztársaság" főügyészsége szerdán arról tett bejelentést, hogy életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték Olekszandr Pecsarszkij 24 és Szerhij Georgiu 28 éves volt ukrán katonát, amiért a mariupoli Azovmas üzem területén automata fegyverrel meglőttek hét civilt. Közülük öten életüket vesztették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!