Ukrajnai háború - Orosz védelmi miniszter: az ukrán erők nem tudták megvetni a lábukat egy újabb védvonalon

Orosz-ukrán háború, 2024.03.05

Avgyijivka bevétele után az orosz hadsereg megakadályozta, hogy az ukrán erők megvethessék a lábukat egy újabb védvonalon - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi parancsnoki videókonferencián.

"Miután az ukrán fegyveresek elmenekültek az avgyijivkai védelmi csomópontról, az orosz csapatcsoport nem hagyta, hogy megkapaszkodjanak a Petrovszke-Lastocskine-Szjeverne vonalon, és továbbra is nyomást gyakorol az ellenségre nyugat felé" - hangoztatta Sojgu, méltatva az orosz hadsereg teljesítményét.

A moszkvai katonai tárca keddi hadijelentése a kupjanszki, a donyecki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről, 21 ukrán támadás és ellentámadás visszaverése mellett. A legtöbb, szám szerint tíz ellenroham Avgyijivkánál hiúsult meg.

Az összefoglaló szerint az ukrán fél a harci "érintkezési vonal" mentén az elmúlt nap folyamán csaknem 1100 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy ötszázan az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett Sz-300-as légvédelmi rendszerek több indítóállását, egy brit Stormer légvédelmi rakétarendszerhez tartozó harcjárművet, egy drónirányítási központot, egy MiG-29-es repülőgépet, négy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, három páncélozott szállítójárművet, egy lengyel Krab önjáró és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők négy rakétáját és 112 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!