Ukrajnai háború - Ukrán helyi vezetők: az orosz erők Harkiv megyét és Herszon városát ágyúzták

Orosz-ukrán háború, 2024.03.05

Az orosz hadsereg kedden ágyúzta a kelet-ukrajnai Harkiv megyét és a déli Herszon várost, mindkét régióban áldozatokat szedtek a támadások a civil lakosok körében - közölték helyi kormányzók.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az orosz erők Kurilivka falura nyitottak tüzet, aminek következtében egy 67 éves nő meghalt.

Roman Mrocsko, Herszon város katonai közigazgatásának vezetője arról tájékoztatott, hogy reggel óta másodszor nyitottak tüzet a megyeszékhelyre. Ketten sérültek meg, egy 77 éves nő és egy 76 éves férfi. Mindketten otthonukban tartózkodtak az ellenséges támadás idején - tette hozzá.

Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy vannak halottjai és sérültjei az orosz Fekete-tengeri Flotta Szergej Kotov nevű járőrhajója ellen tengeri drónokkal végrehajtott támadásnak. Az ukrán katonai hírszerzés már korábban közölte, hogy a hajó a támadás következtében elsüllyedt. A szóvivő elmondta, hogy a Szergej Kotov hajó arról nevezetes, hogy a Moszkva elnevezésű cirkálóval együtt vett részt a Kígyó-sziget elleni támadásban. Kiemelte, hogy hírszerzési információk szerint a járőrhajón az oroszok légvédelmi rakétarendszereket terveztek elhelyezni.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a donyecki régióra kilőtt orosz lövedékek áramkimaradást okoztak egy bányában, a dnyipropetrovszki régióban pedig megsérült egy gázvezeték. A tárca hozzátette, hogy a bányából 16 embert hoztak a felszínre.

Az ukrán légierő a Telegramon közölte, hogy a keddre virradó éjjel Ukrajnát támadó 22 Sahid csapásmérő drónból 18-at lelőttek. A drónokat az Oroszország által még 2014-ben megszállt Krím félszigetről indították. Az ukrán déli műveleti parancsnokság pedig arról adott hírt, hogy Odessza fölött semmisítették meg mind a 18 orosz drónt, de egy drón a megyeszékhely környékén csapódott be, aminek következtében megrongálódott egy szanatórium. Tűz ütött ki, de a lángokat hamar eloltották. Az üdülőterületen egy mólóval és melléképületekkel ellátott magánházban is károk keletkeztek - tette hozzá jelentésében a parancsnokság.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap során 74 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. "Az oroszok öt rakéta- és 66 légicsapást indítottak, valamint 108-szor nyitottak tüzet rakétasorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg eddigi ukrajnai embervesztesége meghaladta a 419 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 48 tüzérségi és két légvédelmi rendszert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!