Ukrajnai háború - Ukrán kormányzó: az orosz erők hevesen ágyúzták a zaporizzsjai régiót

Orosz-ukrán háború, 2024.03.01

Az orosz erők kétszáz esetben nyitottak tüzet a zaporizzsjai régióra az elmúlt napban, a támadásokban egy helyi lakos életét vesztette, egy másik pedig megsebesült - közölte Ivan Fedorov, a délkelet-ukrajnai megye kormányzója pénteken a Facebookon.

A közlemény szerint egy 71 éves férfi halt meg, a sebesült pedig egy 68 éves nő. A kormányzó hozzátette, hogy 11 települést ért orosz támadás, valamint 27 lakossági bejelentés érkezett lakóépület vagy valamilyen infrastruktúra tönkretételéről.

Illja Jevlas, az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője az ukrán Szabadság Rádió műsorában arról beszélt, hogy Oroszország most Kelet-Ukrajnában erősít, és komoly haderőt csoportosított át a Donyeck megyei Csasziv Jar irányába. Szavai szerint Csasziv Jar bevételével megnyílna előttük az út Kosztyantinyivka felé. Megjegyezte, hogy a donyecki régió fő célpontja változatlanul Kramatorszk és Szlovjanszk városok peremvidéke.

Az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata pénteken arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg sikeres támadást hajtott végre előző nap egy Pancir-Sz1 típusú orosz légvédelmi rakétarendszer ellen, amelyet Oroszország a belgorodi régióba, az ukrán határtól mintegy tíz kilométerre lévő Golovcsino falu közelébe telepített. A találattól a légvédelmi rakétarendszer működésképtelenné vált, és két orosz katona megsebesült. A titkosszolgálat emlékeztett arra, hogy a Pancir-Sz1 katonai és hadiipari létesítmények fedezésére szolgál, és egy ilyen rendszer körülbelül 15 millió dollárba kerül.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mostanra meghaladta a 414 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett három orosz repülőgépet, 17 harckocsit, 36 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 26 drónt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Ukrajna már hat állammal kötött kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást: Nagy-Britanniával, Németországgal, Franciaországgal, Dániával, Kanadával és Olaszországgal. Zelenszkij Mark Rutte holland miniszterelnökkel pénteken írta alá a megállapodást a kelet-ukrajnai Harkivban. Az ukrán államfő közlése szerint a megállapodás előírja, hogy Hollandia 2024-ben kétmilliárd euró katonai segítséget, a következő tíz évben pedig további védelmi támogatásokat nyújt Ukrajnának.

Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy Kijev tudomása szerint a Kreml által megszervezett, "Majdan-3" fedőnevű, Ukrajna elleni felforgató kampányba bevont tisztségviselők között van Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese és Vlagyiszlav Szurkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadója. "Egyértelmű, hogy minden (ukrán) áruló, akinek Moszkva menedéket nyújtott, így vagy úgy szintén be lesz vonva" - tette hozzá. Szerinte a listán vannak olyanok is, akik most éppen Ukrajna területén tartózkodnak. "Ez nem jelenti azt, hogy már mind beleegyeztek a részvételbe. Ezeknek az információknak az ellenőrzése és pontosítása folyamatban van" - mondta Juszov.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!