3 nélkülözhetetlen praktika, hogy télen is tökéletes legyen a beton burkolatunk

PR-cikkek , 2023.11.26

Ha kültéri beton burkolatot tervezünk, mindig érdemes figyelembe venni az időjárási viszonyokat.

Hó Az anyag szerkezeti sajátosságai ugyanis az adott évszak függvényében változhatnak. Hideg éghajlati körülmények között a beton nehezebben köt meg, a megkötés után pedig nagyobb lehet a törések, repedések kialakulásának esélye. Az alábbi cikkben bemutatjuk, mire tanácsos még odafigyelni télen.

Miért veszélyes az extrém hideg?

Extrém hideg esetében az anyag megrepedhet, a repedéseken keresztül pedig könnyebben beszivároghat a víz, ami veszélyeztetheti a szilárdságot. A mínuszok hatására a víz jégkristályokká alakulhat, amelyek jelentős nyomást gyakorolhatnak a szerkezetre. A Star Stone háromdimenziós erősítéssel gyártott beton burkolatában csökken a hasadások száma, ami növeli a fagyás-kiengedés ellenállást.

  • Az ideális hőfok

Ha a hőmérséklet nem elég magas, gyengülhet a beton masszív állaga. Az ideális hőfok ezért a +5°C feletti hőmérséklet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a következő 1-2 napban ne legyen fagy, mivel a beton kötése az első 3-5 napban a leggyorsabb, majd lelassul. Ebben az időszakban az anyag eléri a keménysége legnagyobb részét, így a későbbiekben a kisebb hőmérsékletesések már nem olyan kockázatosak.

  • Mit tehetünk a fagyban?

Fagy ellen a legjobb védekezés, ha a frissen öntött anyagot valamivel lefedjük vagy szigeteljük. Ezen kívül léteznek speciális fagyálló szerek, amelyek mérsékelhetik a károkat. Egy kifogástalan minőségű betonkeverék azonban szintén hozzájárulhat az ellenálló képesség növeléséhez a dermesztő időjárásban. Végül érdemes megemlíteni a betonfűtést, amelynek alkalmazása ugyancsak hasznos lehet télen.  

  • Védekezés jeges szélben

A hidegben gyakran nem is az esővíz vagy a fagy jelenti a legnagyobb kihívást, hanem a jeges szél. Éppen ezért a megfelelő szélvédelem alkalmazása elengedhetetlen intézkedés. Nagy segítséget jelenthetnek a különböző széltörő építmények, mint például a falak, gátak vagy akár egy sűrűbb növényzet is. Emellett a takarók és ponyvák szintén nélkülözhetetlen segédeszközök lehetnek egy kerti szegélyezésnél vagy udvari térkövek elhelyezésénél.

Az együttműködés fontossága

Jól látható, hogy télen több olyan dolog is van, amelyekről nem szabad megfeledkeznünk. A hőmérsékletcsökkenés vagy a megemelkedett csapadékmennyiség hátráltathatja, sőt meg is akadályozhatja a beton burkolat kötését. Éppen ezért fontos, hogy a legjobb megoldás érdekében minden esetben egyeztessünk az anyag gyártójával.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!