6 dolog, amit érdemes számításba venni, ha sürgősen pénzre van szükségünk

PR-cikkek , 2024.02.06

Mindannyian megpróbálunk tudatosan élni, félretenni a nehezebb időkre, ez azonban sajnos nem mindig sikerül.

Bankkártya Bármikor kerülhetünk olyan váratlan helyzetbe, amikor sürgősen egy akkora összegre lesz szükségünk, amit hirtelen nem tudunk előteremteni. Milyen lehetőségeket vehetünk ilyenkor számításba annak érdekében, hogy mégis a felszínen maradjunk? Az alábbiakban ehhez adunk néhány ötletet.

1. Saját vagyontárgyaink

Az első lépés, amit érdemes megtenni amikor bajba kerülünk az, hogy átgondoljuk, rendelkezünk-e olyan, feleslegessé vált értéktárgyakkal, melyeket pénzzé tehetünk.  

Keressük elő a fiók mélyéről a régi, időközben lecserélt mobiltelefonokat, tableteket, esetleg laptopokat: ha ezek már nem működnek, alkatrészként még valakinek jól jöhetnek, ha ráadásul még használható állapotban is vannak, jó eséllyel kaphatunk értük egy kis pénzt. Sokszor ezeket az eszközöket csupán szentimentális okokból tartogatjuk, ha azonban racionálisan belegondolunk, beláthatjuk, hogy soha többé nem fogjuk őket használni.

Egy másik jó lehetőség lehet az, ha átnézzük a már nem használt ruháinkat, cipőinket. A legtöbbünk szekrényében olyan darabok is lapulnak, amiket valójában soha nem viseltünk, de félretettük, hátha egyszer még jól jönnek. Ma már számos online platform létezik, ahol értékesíthetjük ezeket, így a lakásból sem kell kimozdulnunk, mégis pénzt kereshetünk. Nézzünk körül a régi sportfelszerelések között is: az évek óta a pincében porosodó kerékpár, síléc vagy teniszütő igazából csak a helyet foglalja, ezért nyugodt szívvel megszabadulhatunk tőlük.

Ha nagyobb összegre van szükségünk, amit ezek a kisebb értéktárgyak nem fedeznek, akkor elképzelhető, hogy komolyabb áldozatot kell hoznunk. Ha van olyan, nemesfémből készült ékszerünk, amit nem használunk rendszeresen, értékesíthetjük azt egy zálogházban. Ez azért is jó megoldás, mert ha számunkra fontos emlékeket képviselnek, akkor a problémáink megszűnését követően visszaválthatjuk azokat.

2. Bérbeadás

Ha nem állunk készen arra, hogy eladjuk az értéktárgyainkat, próbáljuk meg azokat bérbe adni. Ha rendelkezünk autóval, csak regisztrálnunk kell egy erre szakosodott szolgáltatónál: a folyamat gyakran egyszerűen, egy telefonos applikáció segítségével történik, így gyorsan beletanulunk majd. Szerencsénk lehet akkor is, ha van a tulajdonunkban egy értékes munkaeszköz, például gyalugép vagy fűnyíró, esetleg komolyabb elektronikai, hang- vagy fénytechnikai eszköz: sokan nem szeretnék ezeket megvásárolni, ha azonban szükség lesz rájuk, szívesen bérbeveszik.

Ha saját lakásban élünk, annak egyik szobáját is kiadhatjuk: mivel a bérleti díjat és a kauciót előre kell megfizetni, így azonnal pénzhez juthatunk.

3. Másodállás vállalása

Ha nem tudjuk megvárni a következő fizetést, akkor jó megoldás lehet az azonnali pénzszerzésre az is, ha keresünk egy naponta fizető másodállást. Esténként dolgozhatunk egy gyorsétteremben, esetleg vállalhatunk futárkodást, de ha a fizikai terhelést is bírjuk, akkor elhelyezkedhetünk akár egy építkezésen is. Biztosan találunk a környékünkön olyan családot, aki takarításra vagy vasalásra, esetleg gyerekfelügyeletre keres embert, érdemes tehát körbekérdezni az ismerőseink között.

4. Munkáltatói kölcsön

Ha erre a munkahelyünkön lehetőséget adnak, igényelhetünk akár munkáltatói hitelt is, melynek részleteit aztán havonta a fizetésünkből vonják, de megpróbálhatunk a következő hónapban esedékes jövedelmünkből előleget kérni.

5. Családi kölcsön

Kellemetlen szituációt eredményezhet ugyan a próbálkozás, ha azonban van olyan hozzátartozónk, barátunk, aki rendelkezik egy kis megtakarítással, megpróbálhatunk tőlük is kölcsönkérni. Fontos, hogy őszintén vázoljuk a problémánkat, és már egy kidolgozott tervvel forduljunk az illetőhöz: mondjuk el, hogy hány részletben tudnánk teljesíteni, és mikor kezdenénk meg a törlesztést. Fogadjuk el azonban azt is, ha nemleges választ kapunk, hiszen nem ismerhetjük valójában a másik pénzügyi helyzetét.

6. Banki hitel

A legtöbb pénzintézet lehetőséget biztosít arra, hogy szabad felhasználású hitelt igényeljünk: ennek előnye, hogy nincs hitelcélhoz kötve, ellentétben a lakás- vagy gépjárműhitellel. Így tehát nem kell igazolnunk, hogy mire költöttük a kölcsönt, az egyetlen feladatunk az, hogy határidőben visszafizessük a részleteket. A szabad felhasználású hitelek a többi banki kölcsönnél egyszerűbben igényelhetőek, így segítségükkel gyorsabban pénzhez juthatunk.

Ha kisebb összegre van szükségünk, akkor jó megoldás lehet a folyószámlahitel, aminek igényelhető összegét általában a jövedelmünkhöz kötik. Ha azonban több százezer, esetleg több millió forintra van szükségünk, akkor a személyi kölcsön a nekünk való konstrukció. A jövedelmünket itt is figyelembe veszik, hiszen a teljesítőképességünk ettől függ, a felső határ azonban általában 10 millió forint: ennél nagyobb összeg esetén már jelzáloghitelre lesz szükségünk.

A szabad felhasználású hitel igényléséhez tehát igazolnunk kell a jövedelmünket, de feltétel az is, hogy ne szerepeljünk a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) adóslistáján. A fentieken kívül csak egy személyazonosító igazolványra, lakcímkártyára és adókártyára lesz szükség.

A szabad felhasználású hitel remek lehetőség akkor, ha sürgősen pénzre van szükségünk, nem mehetünk el azonban a hátulütői mellett sem: ezek a kölcsönök magas THM-mel igényelhetők, ami azt jelenti, hogy a visszafizetendő összeg jóval nagyobb lehet, mint amit kézhez kaptunk. Ezért érdemes lehet a kölcsön összegét előtörleszteni, amint egy nagyobb összeghez hozzájutunk.

Van megoldás

Láthatjuk, hogy ha bajba kerültünk, megtalálhatjuk az onnan kivezető utat. Ha sürgősen pénzre van szükségünk, értékesíthetjük a vagyontárgyainkat, munkát vállalhatunk vagy kölcsönért is folyamodhatunk, ha tehát keresünk, találhatunk is megoldást. A banki hiteleket sokan mindenáron szeretnék elkerülni, ha azonban tudatosan és okosan használjuk, csak akkor vesszük igénybe, amikor tényleg szükségünk van rá és lelkiismeretesen törlesztjük a részleteket, nagy segítséget jelenthetnek a váratlan helyzetekben.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!