A fájdalmas menstruáció hátterében: ilyen valójában az endometriózis

PR-cikkek , 2023.09.25

A görcsös menstruációra még az abban szenvedő nők is hajlamosak “normálisként” tekinteni.

Affidea Holott egyáltalán nem az: gyakran betegség áll a hátterében. Ez az endometriózis, melyről azonban ma már egyre többet tudunk - és szerencsére gyógyítható is.

70 millió nő fájdalmának valódi oka

Az endometriózisban a termékeny nők világszerte közel 10%-a szenved. Ez Magyarországon nagyjából 200 ezer nőt jelent. Ők minden hónapban megszenvedik a menstruációt, és igen gyakran a nemi életük is problémássá válik. Az erős fájdalmak azonban nem természetesek! A menstruáció előtti vagy szexuális tevékenységek közben tapasztalható, hüvelyi és alhasi fájdalmakkal forduljunk az Affidea Magyarország nőgyógyászati szakrendeléséhez! A központok valamelyikében megtudhatjuk, endometriózis áll-e mindennek hátterében, vagy valami más.

De mi az endometriózis valójában? Egy olyan, krónikus nőgyógyászati betegség, melynek eredményeképp a méhnyálkahártya sejtjei megtalálhatóak a méhen kívül is. Az oda nem illő szövetdarabok a hashártyán és a petefészkekben jelennek meg leggyakrabban. Ám a véráram még számos, problémás helyre (húgyhólyag, vastagbél, ritkán agy, máj, tüdő, stb. ) is eljuttathatja a sejteket. Azonban bármennyire is meglepő, nem a fiatalok betegsége - a termékeny évtizedek bármelyikében kialakulhat.  

Az endometriózis okai és tünetei

Arra, hogy mi miatt alakul ki ez a betegség, számos elmélet létezik:

  1. A legismertebb szerint az ún. retrográd menstruációtól ered minden. Ilyenkor visszafelé áramlik a menstruációs vér - azaz nem a hüvely felé, hanem vissza, a petefészkek felé. Innen a hasüregbe kerül tovább, mely így komoly összenövéseket, fájdalmakat és gyulladást idézhet elő.  
  2. Mások szerint egy kóros folyamat során alakulnak át a hashártya sejtjei méhnyálkahártya sejtekké.
  3. Akadnak olyan kutatók is, akik úgy vélik: az immunrendszer valamiért nem tudja elpusztítani azokat a méhnyálkahártya-sejteket, melyek a nem megfelelő helyeken bukkannak fel.
  4. Azonban a genetikai eredet sem zárható ki.
  5. Ahogy a külső behatások, azaz az iparosodott társadalom hölgyekre gyakorolt hatása (vegyi anyagok, veszélyes adalékanyagokkal készült ételek, stb. ).

A kialakulásának feltételezett okaiban tehát nincs egyetértés - a lehetséges tünetekben azonban igen. A korábban már említett, erős altesti fájdalmak mellett is van még számos jellemző, ami gyakran erre a betegségre utal. Ezek az alábbiak:

  • meddőség (40-50%-ban)
  • rendellenes vérzések a menstruációs ciklus 2. felében
  • fájdalmas vizelet- és székletürítés a menstruáció előtt
  • étvágytalanság
  • vérköpés
  • fogyás
  • hányás

Hogyan kezelhető a leghatékonyabban?

Laparoszkópiával, amely kulcslyuksebészetet jelent. Ennek révén nagyon hatékonyan távolíthatóak el a problémás helyekre került, endometriotikus szövetek. Ezt gyakran 3-6 hónapos, gyógyszeres terápiákkal támogatják meg. Azonban fontos tudnunk: évente 10%-kal nő az endometriózis kiújulásának esélye, így az állandó utánkövetés a műtét után elengedhetetlen.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!