A LED szalag vezérlése: mire figyeljünk a kialakítás során?

PR-cikkek , 2023.12.18

Otthonunkban kifejezetten fontos a megfelelő világítás biztosítása.

LED Ma már különböző lámpák, izzók, fényforrások közül tudunk válogatni. Az elmúlt években egyértelműen átvették az uralmat a LED égők, mivel sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos változatok. Az egyik legkedveltebb termék napjainkban a LED szalag.

Már vezérelhető is a LED szalagos világítás

Ha megnézzük a Molker LED-es fényforrások kínálatát, akkor ott már igazán modern kialakításokkal is találkozhatunk. Az esetek többségében konyhapult-világításként használják, de már az álmennyezetben is gyakran elrejtik, polcokhoz, szekrényekhez is lehet alkalmazni, de a hálószoba hangulatvilágításaként is tökéletes megoldást jelent. Nagyon széles felhasználási körrel rendelkezik.

Sok esetben azonban nincs szükség teljes fényerőre, vagy egyszerűen más színt szeretnénk használni. Mi ilyenkor a teendő? Természetesen egy olyan LED szalag kiépítése, ami megfelelő vezérlőmodullal rendelkezik, így mi magunk is tudjuk irányítani a fényforrás beállítását egyszerűen, egy távirányító segítségével. Ezt azonban több paraméter is befolyásolja, amire oda kell figyelni az eszköz vásárlása során.

Az első a teljesítmény, amit wattban (W) mérnek. Érdemes minél magasabb hatékonyságú terméket vásárolni, mivel azok kevesebb energiát használnak úgy, hogy a fényáram kiemelkedő maradjon. A funkciókat is figyelembe kell venni: a legjobb választás az RGB LED szalag lehet, ami különféle színeket tud létrehozni. A fényáramról beszéltünk, de ezt is számításba kell vegyük, mivel ez mutatja meg a kibocsátott fény mennyiségét.

Milyen távirányítók közül lehet válogatni?

Vannak egyszerű eszközök, amelyek infravörös vagy rádiófrekvenciás kommunikációt használnak a LED szalagok be- és kikapcsolásához, valamint a színek és a fényerő módosításához. Ettől már egy fokkal jobbak a WIFI-kapcsolatú vezérlők, amelyekkel távolról is irányíthatjuk a fényforrást. Ehhez általában elegendő egy okostelefon vagy egy táblagép.

A Bluetooth kapcsolat is hasonlóan működik, amivel a közeli vezérlés oldható meg. Hangvezérlésre is van már lehetőség, ami egy okosotthon esetében már konkrétan elengedhetetlen. Csoport- vagy zónavezérlők is elérhetőek, amelyekkel egyszerre több LED szalagot is irányíthatunk. Szórakoztató vagy professzionális világítási rendszerekhez pedig ott vannak a DMX távirányítók.

Ma már bárhol használhatunk LED szalagokat

A LED sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos izzó, fényforrás. Csökkenthetjük a rezsiköltségeket, ritkábban kell őket cserélni, valamint a fény is sokkal erősebb lesz. Konkrétan minden tekintetben előrelépést jelent a régebbi izzókhoz képest.

Egész otthonunkban használhatunk LED szalagokat vagy ilyen fényforrásokat. Akár mindegyiket összehangolhatjuk a megfelelő vezérlő segítségével, hogy az okostelefonunkkal pillanatok alatt mindig az ideális hangulatot tudjuk megteremteni az egyes helyiségekben.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!