A zsinórok kiválasztásának szempontjai horgászat előtt

PR-cikkek , 2023.11.22

Mennyit számít a zsinórok közötti tudatos választás egy-egy horgászat gördülékeny menetét tekintve, no meg a halfogás szempontjából? Mit vegyen figyelembe az, aki tudatosan szeretne választani? A felszerelés összeállításában az az érdekes, hogy elképesztően összetett művelet.

Horgász Mint egy lego játék. Avagy minden elemnek a helyén kell lennie, hogy a kívánt eredmény létre tudjon jönni. Ennek az elérésében segíthet a bejegyzés.

Mi minden számít faktorként zsinór keresésnél?

Bő egy évtizeddel ezelőtt a legtöbb horgász talán joggal vághatta volna rá a kérdésre feleletként azt, hogy a vastagság. Persze még a technika korábbi fejlettségi szintje mellett is csak fél igazságról beszélhettünk volna.

Mára viszont jóval összetettebb a kép. Bizonyításként elég csak megnézni a TackleBait.hu horgász webáruház zsinórok kategóriáját. A bőség zavara egyrészt előny, másrészt megkíván némi tudatosságot.

Ami kétségtelenül kiemelt szempont lehet, az a vastagságon és a szakítószilárdságon túl, a nyúlás, a csomótűrés, a süllyedés, valamint a lebegés és a szín. Ezen faktorok közös metszetében lehet meg az a verzió, amely a mi pecánkhoz ideális.

Fonott vagy monofil zsinórok használatával járhatunk jobban?

Ahogy a klasszikus válasz mondja, attól függ. Eleve mindkét verzió mellé oda lehet tenni előnyöket, illetve a lehetséges hátulütőket is. A fonott jobban bírja a strapát, kevésbé hajlamos szakadni, viszont nem nyúlik.

A monofil verziók esetében pedig mindennek a fordítottja igaz. Ott inkább a nyúlás az, ami plusz tartalékot tud adni. Cserébe a fonottak gyorsabban, a másodperc törtrésze alatt tudják közvetíteni, ha megjön a kapás.

Mint szinte minden hasonló kérdésnél, itt is a választott horgász módszer a perdöntő. Pergetésnél például a fonott lehet a nyerő választás. De egy hagyományos feeder vagy match pecánál jó eséllyel a monofil jelent nagyobb hatékonyságot.

A zsinórválasztáson több múlik, mint azt a legtöbb horgász gondolja

Sokan a horgászbot, illetve az orsó beszerzésére helyezik a súlypontot. Innentől kezdve pedig a felszerelés minden egyéb eleme már kevesebb fókuszt kap. Pedig többek között a damil fizikai tulajdonságain is legalább annyi múlik, mint a boton vagy az orsón.

Még inkább előny, hogy relatíve alacsony, legfeljebb néhány ezer forint plusz ráfordítással már könnyű belenyúlni egy-egy minőségi darabba. A gyártó, a márkanév ebben a tekintetben is egyfajta térképként fogható fel, ha a minőséget keressük.

A felsoroltak mellett azt jó még észben tartani, hogy ma már nemcsak a főzsinór része a felszerelésnek. A horog közelében ugyebár az előkének is megvan a maga szerepe. Ezen a fronton legalább ennyire, ha nem jobban érvényesülnie kell a strapabíró jellegnek, a megbízhatóságnak, beleértve a színt és a vastagságot.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!