Adatközpont tervezési hibák: íme a 9 legnagyobb

PR-cikkek , 2023.09.09

Ahhoz, hogy egy szervezet sikeresen működhessen, elengedhetetlen egy jól üzemelő adatközpont kialakítása.

Adatközpont A tervezés során azonban sok esetben előfordulhatnak olyan figyelmetlenségek, amelyek megakadályozzák ennek megvalósulását, különösen, ha a vállalatok rosszul mérik fel üzleti igényeiket. Cikkünkben összeszedtük a 9 leggyakoribb hibát, amelyeket mindenképp el kell kerülni ahhoz, hogy új – vagy bővítésre váró, már meglévő - adatközpontunk beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

Első hiba: figyelmen kívül hagyjuk tervezéskor az üzemeltetési és karbantartási költségeket

Sajnos sokan beleesnek abba a csapdába, hogy csak és kizárólag a tőkeköltségeket veszik figyelembe adatközpont tervezés alkalmával. Ezek mellett ugyanis feltétlenül figyelembe kell venni az üzemeltetési, valamint a karbantartási kiadásokat is. Itt említhetők többek között a berendezések javítási és működtetési költségei, az adatközpont tisztítási költségei vagy a személyzettel kapcsolatos költségek (pl. képzési és biztonsági programok).

Második hiba: rosszul becsüljük meg a költségeket

A másik gyakori hiba, hogy a pénzügyi igényekre vonatkozó becsléseket nem megfelelően határozzuk meg. A döntéshozókhoz beterjesztett költségek a legtöbb esetben túl alacsonyak, amelynek a későbbi munkafolyamatok látják kárát. Az extra kiadások előteremtése késedelmet okoz az adatközpont kiépítésénél, amely hátrányosan érinti a vállalat ügyfelei számára nyújtott szolgáltatások teljesítését.

Harmadik hiba: tévesen határozzuk meg a tervezési feltételeket és teljesítményjellemzőket

A túlméretezett adatközpontok szintén negatívan érinthetik az üzleti igényeket. Számos szervezet „túlépíti” a rendszert, holott nem is lenne rá szüksége – a magasabb szintű infrastruktúrák ugyanis nagyobb karbantartási és üzemeltetési költségekkel járnak, ami aláássa a vállalat üzleti modelljét. Ezért a beruházási és működtetési kiadások előtt mindenképp a valós igények alapján határozzuk meg a követelményeket.

Negyedik hiba: már a tervezési feltételek megléte előtt kiválasztjuk a helyszínt

A vállalkozások gyakran már a peremfeltételek és kapacitási követelmények feltérképezése előtt rögtön elkezdik kutatni a tökéletes helyszínt adatközpontjuk számára. Ezzel az a gond, hogy az idő előtt kiválasztott terület legtöbbször nem felel meg a tervezési kritériumoknak. Egy több bérlős környezetben például így jelentősen megnőnének a kiépítési költségek, valamint korlátozottak lennének a lehetőségek egy későbbi bővítés esetén.

Ötödik hiba: túl korán határozzuk meg az adatközpont helyigényét

A következő gyakori hiba a vakvágányra vezető tervezés. Sok szervezet idejekorán próbálja meghatározni, hogy mennyi helyet fognak elfoglalni az informatikai eszközök – nem veszik azonban figyelembe a fizikai infrastruktúra egyéb komponenseinek helyigényét, mint például a különböző energiaellátási és épületgépészeti rendszereket. Éppen ezért különösen fontos a tervezési feltételek és üzleti igények meghatározása, mielőtt kidolgoznánk az adatközpont koncepciótervét.  

Hatodik hiba: zsákutcába szalad a tervezés

Kudarcba szoktak fulladni azon törekvések, amikor a vállalat megpróbálja meghatározni, hogyan fog nőni informatikai rendszerük adatközpontjukban. Az IT világában ugyanis roppant gyorsan változnak a dolgok, és már néhány éven belül is hatalmas változások következhetnek be. Ezért kritikus szerepe van a rugalmas, moduláris kialakítást célzó tervezésnek, hogy a jövőbeni módosításoknak is teret biztosítsunk.

Hetedik hiba: rosszul értelmezzük a PUE-t

A PUE, vagyis az energiafelhasználás hatékonysága egy remek eszköz, hogy nyomon követhessük és elősegíthessük az energiahatékonyságot – ez azonban félrevezető lehet. Sok szervezet ugyanis tervezéskor kitűz a projektnél egy PUE célt, de nem számolnak minden tényezőt. Épp ezért hibának számít, ha a PUE értékekkel próbáljuk igazolni a beruházási és üzemeltetési költségeket.  

Nyolcadik hiba: túlbonyolítjuk a tervezést

Az egyszerűbb megoldás mindig jobb – ez ugyanúgy igaz az adatközpontok tervezése és kiépítése esetében.   Az agyonbonyolított rendszerek indokolatlanul magas költségekhez vezetnek, ráadásul a túlzott redundancia gyakran eredményez még bonyolultabb megoldásokat, valamint megnöveli az esélyét az emberi tévedésnek is. A kiadások csökkentése és a rendelkezésre állás növelése érdekében ezért mindig érdemes a teljességre, komplexitásra törekedni.

Kilencedik hiba: elhamarkodjuk a tervezési fázist

Ha nem szánunk elég időt az adatközpont alapos tervezésére, az további nehézségekhez eredményezhet a jövőben. Nem is beszélve arról, hogy az utóbb felmerülő problémák megoldása általában csak extra költségekkel lehetséges. Ezért minden esetben ügyeljünk arra, hogy megfelelően mérjük fel az előzetes igényeket, és ne hagyjuk ki semmit az egymásra épülő tervezési lépésekből.  

A Reynolds Kft. több, mint 15 év tapasztalattal rendelkezik komplex adatközponti infrastruktúrák kiépítése terén. Szakértő csapatukra a tanácsadástól kezdve a tervezésen és kulcsrakész kivitelezésen át a felmerülő meghibásodásokra történő gyors reagálásig mindenben számíthat – kérjen tőlük ajánlatot!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!