Elektronikai hulladék feldolgozása és újrahasznosítása

PR-cikkek , 2023.12.29

Háztartások, irodák, gyárak felhasználásában napról napra több elektronikai berendezés kerül.

Szemét A mindennapi életet segítő és megkönnyítő gépek, eszközök, informatikai berendezések fejlődése megállíthatatlan. Ennek következtében a régi használt eszközök már nem csak azért kerülne lecserélésre, mert elromlanak, vagy megsemmisülnek, hanem mert elavultnak és sajnos sok esetben divatjamúltnak minősülnek. Ilyenkor az emberek hajlamosak olyan döntést hozni, hogy kidobják, lecserélik, megszabadulnak tőlük és új helyettesítő terméket vásárolnak, szereznek be.

Újrahasznosítás

Az elektronikai termékek újrahasznosítása szerencsére sokrétű lehet. Mivel gyors ütemű és folyamatos az utánpótlása ezért érdemes ezzel hosszútávon foglalkozniuk a vállalkozásoknak. Az első számú és legjobb megoldás a tényleges újrafelhasználás. Tehát ha például egy cég akár több száz számítógépét, monitorait, vagy laptopjait leselejtezi, azt érdemes átadni olyan kereskedőnek, aki használt eszközként tovább tudja értékesíteni és hosszú távon használatban maradnak.

Lakossági szinten ez úgy néz ki, hogy az emberek a megunt, de még használható eszközeit igyekeznek a lehető legkevesebb veszteséggel eladni, végső esetben elajándékozni.

Azok az eszközök azonban, amelyek már végképp nem használhatók. Koruk, hibájuk, sérülésük miatt azok újrahasznosító telepeken végzik.

Feldolgozás

Az elektronikai hulladékok már sok esetben veszélyes anyagokat is tartalmaznak, begyüjtőhelyre történő szállításuk nem igényel speciális veszélyes anyag szállítási eljárást.   Azokról a gyűjtőhelyekről ahonnan már bontott formában kerülnek tovább szállításra már biztonsági szabályokat kell betartani.

A feldolgozók kézi válogatás és bontást alkalmaznak elsőként. Ezt követően már szét tudják választani a műanyag vagy fém burkolatokat a belső elektronikai részektől.  

A fém vázakat, burkolatokat vagy akár italos dobozokat kisebb méretük miatt könnyen tudják aprítani vagy tömöríteni és beolvasztásra szállítani. Hasonlóképpen történik ez a műanyag burkolatokkal, héjakkal is. A körülményesebb feldolgozási technológia az elektronikai paneleknél jelentkezik.

Egyre több és több olyan berendezést gyártanak, amelyek valamilyen mennyiségben tartalmaznak nyomtatott áramköröket. Ezek a lemezek a sokféle anyagot tartalmaznak. Ezekből néhány kifejezetten káros lehet a környezetre. Elegendő csak a az üvegszálas lapra, ami biztonsági okokból ugyan, de égéslassító vegyületeket tartalmaznak.

Különféle ón és ólom ötvözetekkel valósítják meg a forrasztásokat. Higany és kadmium tartalmúak az egyes áramforrások.

Ezért aztán az ilyen alkatrészek feldolgozása különös gondosságot igényel. Valamint szabályozása is ehhez az elvhez idomul. Cél a hasznos fémek kinyerése mellett a veszélyes anyagok kiválogatása és ártalmatlanítása is.

Mivel ezeket a folyamatokat aprólékosságuk miatt sem kézi, sem pedig gépi technológiával nem lehet hatékonyan megoldani speciális hőkezelési módszerrel oldják meg. Erre a feladatra alkalmas feldolgozó üzem Európában is csak három található.

A technológia

Az eljárás szerint az alkatrészeket felaprítják. Erre a célra még használható a már más területen is jól bevált daráló, shredder. 1250 C fokon megolvasztják az aprított alkatrészeket. maga az eljárás során képződő gázokat 1400 C fokon után égetik, így küszöbölve ki a környezetkárosító hatásukat. A folyamat végén a réz mellett aranyat, ezüstöt, palládiumot is kinyernek az olvadékból. Ez a teljes folyamat a felelős azért, hogy környezetkímélő és fenntartható elektronikai hulladékfeldolgozásról beszélhessünk.  

Enélkül ha kommunális hulladék közé kerülne akkor vagy az ég szemét égetők miatt a levegőbe vagy a tömörítők esetén a talajba kerülnének a veszélyes anyagok. Kiemelt fontosságú tehát, hogy kifejezetten csak leadóhelyeken váljunk meg elektronikai eszközeinktől.


(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!