Ezt kell tudnod a karórád vízhatlanságáról

PR-cikkek , 2023.10.26

A vízhatlanság nem azt jelenti, hogy a karórád remek társ lesz mélytengeri búvárkodás és szörfözés közben, nem árt tisztában lenni az alapfogalmakkal és a vízhatlanságot jelző táblázat jelöléseivel, fokozataival.

Óra
Manapság a karóra a legnépszerűbb kiegészítők közé tartozik nők és férfiak körében egyaránt, melyet nem mindig veszünk le szélsőséges időjárási körülmények között sem. De míg egy kis eső nem árt a szerkezetnek, egyes karórák tönkremehetnek például akkor, ha gyereket fürdetünk benne vagy búvárkodni indulunk. A Schneider Óra-Ékszernél kapható Tommy Hilfiger, Casio, Hugo Boss vagy Calvin Klein karórákra is érvényesek a vízhatlansági jelölések. Ismerkedjünk meg ezekkel!

Mit érdemes tudni a karórák vízhatlanságáról?

A karórák tokozatán illetve a számlapján találhatjuk meg a vízhatlanságra vonatkozó jelöléseket, melyek az alábbiakat veszik figyelembe:

  • Kézmosás, eső, fröccsenő víz ellen védett-e az óra,
  • alkalmas-e tusolásra,
  • alacsony vízben, nem rendszeres úszásra, fürdésre alkalmas-e,
  • úszásra alkalmas-e,
  • alkalmas-e légzőkészülék nélküli merülésre, vízi sportokra?

Ezek alapján ötféle kategóriát szoktunk elkülöníteni. Az első kategóriánál nincs jelölés sem a számlapon, sem pedig a tokozaton, így a fenti kérdések mindegyikére nem a válasz. A második kategóriánál a “waterbarresistant” felirat mellett a 3 bart láthatjuk a tokozaton, a számlapon pedig a 30 m-et – ez véd kézmosás, eső, fröccsenő víz ellen. A harmadik kategória (5 bar, 50 m) tusolásra, alacsony vízben, nem rendszeres úszásra, fürdésre is alkalmas. A negyedik (10 bar, 100 m) az előzőeken felül úszásra is használható, míg az ötödiknél (20 bar, 200 m) már lehetséges a légzőkészülék nélküli merülés és a vízi sportok is, nem fog károsodni az óra.

Az órák vízhatlansági vizsgálata

Ha a harmadik-ötödik (5 bar-20 bar) kategória közöttiek egyikébe esik a karóránk besorolása, érdemes időről időre vízhatlansági vizsgálatot, más szóval nyomáspróbát végeztetni. Ezeknél a szakboltok a jó eredmény után három hónap garanciát vállalnak a vízhatlanságra, rossz eredmény esetén pedig megállapítják, hogy mi lehet az oka a beázásnak, és ha lehetséges, orvosolják is azt.

Erre is figyelj még oda

A vízállóság nem maradandó tulajdonság, ezért érdemes még a vízálló órákat is évente ellenőrzésre vinni. Különösen akkor, ha megsérül az üveg, a gombok, az igazító tengely, vagy elöregedett a tömítés, mert ekkor az óra elveszíti vízmentességét.

Szaunázás, napozás utáni hideg vízbe tétel, szélsőséges hőmérsékeltnek való kitevés tilos bármilyen óránál.

Ha tengeri úszáshoz használjuk, utána mindig öblítsük le édesvízben és töröljük szárazra, hogy vízállósága tovább fennmaradjon. Ne használjuk búvárkodáshoz, erre vannak kifejezetten erre kifejlesztett búvárórák. Vigyázz az órádra az előírásoknak megfelelően, hogy sokáig használhasd!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!