Fogkő eltávolítás- Miért járjunk rendszeresen?

PR-cikkek , 2024.04.20

Szinte minden ember találkozik élete során fogkővel, enyhébb vagy súlyosabb mértékben.

Mosolygós pár
Mi a fogkő, hogy előzhetjük meg a kialakulását, mit tehetünk ellene?

A fogkő megkövesedett lepedék, amelyet otthon, fogmosással már nem lehet eltávolítani. A fogkőképződés már közvetlenül étkezés után indul: a lerakódott lepedékből a nyálban megtalálható ásványi anyagok segítségével elkezdődik a fogkő-képződés.

A megelőzésnek fontos szerepe van: a megfelelő technikájú fogmosás és a megfelelő eszköz használata nagy segítségünkre lehet abban, hogy hátráltassuk a fogkő kialakulását. Fogkeféből sok fogorvos ajánlja az elektromos készülékeket, de természetesen manuális fogkefe is alkalmas a célra. Napi kétszeri alapos fogmosással sokat tehetünk fogaink egészségéért!

Amennyiben már kialakult a fogkő, érdemes szakemberhez fordulni ultrahangos fogkő eltávolítás céljából.

Miért kell rendszeresen fogkő eltávolításra járnunk?

Először is, jól látható esztétikai probléma. A szürkés, barnás lerakódás nem mutat jól a fogakon, és emellett az esetek többségében a rossz leheletért is felelős. Ami ennél is rosszabb hír, hogy fogínyvérzést vagy fogínygyulladást is okozhat, hiszen a fogkőben hemzsegnek a baktériumok, és nem kímélik a fogpótlásokat, implantátumokat sem.

Az ultrahangos fogkőeltávolítás szerencsére fájdalommentes beavatkozás az esetek többségében, a páciensek nagy részénél nem szükséges az érzéstelenítés. Az eljárás során először manuálisan távolítják el a fogakról a az elkövesedett lepedék egy részét. Ezután következik maga az ultrahangos tisztítás, amely a fogzománc károsítása nélkül távolítja el a fogkövet, mivel a rezgés hatására a fogkő szétesik. Jó hír, hogy a fogkő eltávolítása visszaadja fogaink természetes fehérségét is. A kezelés után pár óráig érdemes tartózkodni a színező hatású élelmiszerektől (pl. cékla, kávé), mivel ebben az időszakban a fog hajlamosabb a színeződésre.

Milyen gyakran érdemes felkeresni fogorvosunkat?

Akkor is érdemes felkeresni a fogorvosi rendelőt fogkő eltávolítás céljából, ha az még nem okoz panaszt, hiszen ezzel megelőzhetjük a súlyosabb szövődményeket. Félévente ajánlott beiktatni fogászati kontroll vizsgálatot, hogy megőrizzük mosolyunk egészségét és fehérségét, és elkerüljük a kellemetlen tüneteket.

Budapesten, az Árkád Dental-nál most akciósan veheti igénybe az ultrahangos fogkőeltávolítást.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!