Így nyugtatja meg a testünket és a lelkünket is a rendszeres sport

PR-cikkek , 2023.10.30

A rendszeres edzés nem csak az izomtömeg-növelést vagy az állóképességjavítását szolgálhatja – a fizikai és mentális jólétünkre is számos jótékonyhatása van.

Jóga Egészségmegőrző és immunerősítő szerepén túl a stressz csökkentését, illetve a hangulatunk javítását is segíti, ezért napjaink terhelt világában különösen fontos, hogy időt tudjunk szakítani a testmozgásra.

Melyek a rendszeres testmozgás legfőbb jótékony hatásai?

A rendszeres fizikai aktivitás az egyik leghatékonyabb dolog, amit a fizikai és mentális egészségünk megőrzése érdekében tehetünk. Még ha nincsenek is olyan konkrét edzési céljaink, mint az izomépítés vagy a sportteljesítmény növelése, megannyi pozitív élettani hatása kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá és nyugodtabbá tehet minket a hétköznapok során.

Jobb közérzet, nagyobb teljesítőképesség

A sportolás javítja a fizikai állóképességünket, valamint a test teljesítőképességét, ami növelheti az energiaszintünket és az általános jó közérzetünket a mindennapokban. Emellett az optimális testsúly fenntartását is megkönnyíti, aminek köszönhetően csökkenhet a szív- és érrendszert érintő megbetegedések vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A testmozgás továbbá elősegítheti az izmok és a csontok erősödését, csökkentve a csontritkulás és az izomgyengeség kockázatát. Ezen felül pozitívan befolyásolja az anyagcserét is, ami segíti a tápanyagok hatékony felszívódását és felhasználását.

Kevesebb stressz, nagyobb önbizalom

A fizikai aktivitás révén serkenthetjük a boldogsághormonként is ismert endorfinok termelését, ezzel pedig csökkenthetjük a mindennapi stresszt, valamint a depresszió és a szorongás tüneteit is.

A testmozgás ezen kívül

● elősegítheti a jobb alvásminőséget és a konzisztens alvási rutint;
● hozzájárulhat a kognitív funkciók fejlesztéséhez, beleértve a gondolkodást, tanulást és emlékezetet is;
● továbbá növelheti az önbizalmunkat és az önbecsülésünket, ezáltal segíthet elérni a célkitűzéseinket, és javíthatja a testképünket.

A megfelelő táplálkozásról sem szabad megfeledkeznünk

A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással nemcsak a kellő energiát biztosíthatjuk az edzésekhez, hanem azt is szavatolhatjuk, hogy ne vesszenek kárba az izomnövelésre és az állóképesség javítására tett erőfeszítéseink. Emellett a testi és lelki egészségünk megőrzése miatt is arra kell törekednünk, hogy étrendünk minden esszenciális tápanyagtípust tartalmazzon. De nézzük, hogy pontosan melyek is ezek!

Szénhidrátok

A szénhidrátok biztosítják az energiát a fizikai igénybevételhez, ezért leginkább az edzések előtti időszakokra érdemes időzíteni a bevitelüket. A legjobbak azok az ételek, amelyek komplex szénhidrátokat tartalmaznak, mert ezek hosszabb ideig látnak el minket energiával. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök, valamint a zöldségek, különösen a hüvelyesek.

Fehérjék

A fehérjék az izomszövetek építőkövei, amelyek a sejtregenerációban és ezáltal izomtömeg-növelésben is alapvető szerepet töltenek be. Emiatt elsődlegesen az edzések után ajánlott odafigyelnünk a fehérjepótlásra. A fehérjéket leginkább fehér húsokból, halakból, tojásból, tejtermékekből, illetve növényi forrásokból, például hüvelyesekből, diófélékből és magvakból érdemes bevinnünk.

Vitaminok és ásványi anyagok

A vitaminok és ásványi anyagok segítenek fenntartani a test optimális működését, és létfontosságú szerepet töltenek be többek között az anyagcserében, az energiaellátásban, valamint az izmok, a csontok és egyéb szövetek egészségének megőrzésében is.

Vitamin- és ásványianyag-szükségletünk fedezése érdekében törekedjünk arra, hogy étrendünk minél többféle gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzon – lehetőleg utóbbiakat is nyers formában!

Mikor lehet szükségünk táplálékkiegészítőkre?

Bizonyos élethelyzetekben, illetve egyes egészségügyi kondíciók esetén szükségessé válhat, hogy a tápanyagszükségletünk teljes körű fedezéséhez táplálékkiegészítőket is beépítsünk az étrendünkbe. Hiányállapot állhat elő például speciális diéták vagy étrendi korlátozások esetén, a tápanyagok felszívódását vagy az anyagcserét érintő betegségek miatt, de éppenséggel maga a sportolás vagy más intenzív fizikai igénybevétel is kimerítheti tartalékainkat.

Rendszeres, intenzív testmozgás esetén ajánlott az L-glutamin szedése, amely az izomszövetek helyreállítását és a szervezet ellenálló képességének növelését is segíti. A glutamint ugyan a szervezetünk magától is előállítja, az edzések okozta stressz hatására viszont a többszörösére nő szervezetünk glutaminigénye, ezért fontos, hogy kiegészítőkkel pótoljuk.

Az L-glutamin a bélrendszer egészséges működésében, valamint az idegsejtek szabályozásáért felelős gamma-aminovajsav termelésében betöltött szerepe révén a mentális egészséghez és frissességhez is hozzájárul.

Melyek a legjobb sportok testi és lelki egészségünk számára?

Fizikai és mentális egészségünk szempontjából azok a mozgásformák a legjobbak, amelyek kombinálják a kardió és az izomerősítő elemeket. A futás, az úszás és a kerékpározás például javítja a kardiovaszkuláris egészséget, míg a jóga segíti a stressz csökkentését és a mentális egyensúly fenntartását. Az erőnléti edzések, mint a súlyemelés, pedig az izmok erősítését és az anyagcserét is serkentik.

A megfelelő sport kiválasztása ugyanakkor függ az egyéni preferenciáinktól, illetve a fizikai és egészségi állapotunktól is, ezért fontos, hogy ezeket is figyelembe vegyük, amikor az ideális mozgásformát keressük.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!