Hogyan működnek a kismegszakítók és mire jók?

PR-cikkek , 2023.08.27

Ha régi lakásban vagy házban élünk, megeshet, hogy túl sok, árammal működő készülék használata esetén lekapcsol a kismegszakító, kialszik egy lámpa, vagy leáll a mosógép.

Kismegszakító Ez sok bosszúságot okoz, pedig érdemes lenne tudni, mennyire nagy segítség ez a háztartásnak.

Sok olyan berendezést rejthet otthonunk elektromos rendszere, amiről fogalmunk sincs, mire jó, sőt, sokszor inkább idegesítő a jelenlétük. Nem is tudjuk például, hogy a Penta Elektrik kismegszakítói mennyire hasznosak mindennapi életünkhöz és biztonságunkhoz.

A kismegszakító feladata

Ha túlterhelődik egy áramkör, a kismegszakító biztosítja, hogy azt biztonságosan, veszélytelenül ki lehessen kapcsolni. Feladata, hogy megvédje a vezetékeket a rövidzárlattól és a túlterheléstől.

A kismegszakító fontos területei

  • Az úgynevezett bimetál területen a túlterhelés elleni védelem valósul meg, olyan módon, hogy a bimetál felmelegszik a megnövekedett névleges áramtól, és a kapcsolószerkezet egy idő elteltével kiold.

  • A másik fontos területen, melyet elektromágneses tekercsnek hívnak, a rövidzárlat-védelem valósul meg. Amikor rövidzárlat keletkezik egy vezetékben, az áram erősen és gyorsan kezd emelkedni, ekkor az elektromágneses tekercs mágneses mezőt von maga köré. Ennek következtében két dolog történik: beindul a kapcsolómechanizmus, valamint az érintkezők egy gyorskioldón keresztül közvetlenül kinyílnak. Így a rövidzárlatkor keletkező energia minimálisra lesz visszaszorítva, és nem terheli a vezetéket.

    Akár rövidzárlat, akár túlterhelés esete áll fenn, megszakítási folyamat lép életbe, amely során a megszakító érintkezői között egy ív jön létre. Ez általában több ezer Celsius-fokos, eloltásához pedig az ívoltókamra irányába kell eljutnia. Itt sok kisebbre fog szétválasztódni, addig, amíg a vezérlőfeszültség elégtelen lesz a fennmaradásukhoz, ekkor pedig kialszanak.

A kismegszakító karakterisztikája és pólusszámai

A karakterisztika ezeknél a készülékeknél azt takarja, hogy az elektromágneses kioldás hányszorosára van beállítva a névleges áramnak. Létezik belőle B, C és D karakterisztika is. Az első 30-50A között jelez, elektromos tűzhelyekhez, fűtőtestekhez ajánlott. A C karakterisztika 50-100A között kapcsol, mosogató- és mosógépekhez, hűtőszekrényekhez használjuk. A D pedig 100-200A közé van beállítva, ezeket ipari épületekben találjuk.

Egytől négy pólusig találunk kismegszakítót, ezek a termék szélességét befolyásolják, 1 DIN egyenlő 18 milliméterrel.

  • Az egypólusút használják a legtöbb helyiségben, egy fázist lehet bekötni és 1 DIN helyet foglal el a szekrényben.
  • A kétpólusúnál 2 modul (DIN) széles helyet foglal el.
  • A hárompólusúnál értelemszerűen 3 DIN, és háromfázisú eszközöket védhetünk vele.
  • Végül pedig létezik négypólusú kismegszakító is.

Bizonytalanság esetén nézzünk utána a pontos terhelhetőségnek és tudjuk biztonságban otthonunkat!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!