Ki tud Ausztriában GYES-t igényelni?

PR-cikkek , 2024.01.23

Az osztrák család juttatások rendszerében találhatjuk a GYES-t, amelyet azon gyermekek után lehet igényelni, akik után olyan osztrák családi pótlék jár, melynek alapja ausztriai munkaviszony.

Család Mivel nagyon sok magyart is érinthet ez a juttatás, ezért cikkünkben részletesen bemutatjuk a jogosultsági feltételeket, valamint az igénylés lehetőségeit.

Az osztrák munkaviszony többféle juttatásra is jogosít!

Ausztriai munkavállalóként érdemes tisztába lenni a bennünket érintő jogszabályokkal, ebben pedig az OMIP segít a családi juttatások, a nyugdíj vagy a társadalombiztosítási ellátások igénylése terén. A legfontosabb lépés a gyermek megszületése után a családi pótlék igénylése, mivel ennek meg kell előznie a GYES igénylését.

Milyen dokumentumokra lesz szükségünk?

Ahhoz, hogy GYES-t tudjunk igényelni, először családipótlék-igényt kell benyújtani. Fontos, hogy a gyermek állandó lakóhelye megegyezzen az igénylő állandó lakóhelyével, valamint az igénylő jövedelme egy bizonyos határt nem léphet át. A GYES-hez terhesgondozás igazolása is kell, ehhez pedig a várandósgondozási kiskönyvet és a gyermek egészségügyi kisnyönyvét is be kell mutatni, melyben legalább 5-5 pecsét igazolja a vizsgálatok elvégzését. Ha a gyermek Ausztriában született, akkor be kell nyújtani a Mutter Kind Pass-t is.

Kire lehet GYES-t igényelni?

Egyidejűleg csak egy gyermek után lehet ezt az ellátást megkapni, mely minden esetben a legkisebb gyermek kell, hogy legyen. Ha a szülők elváltak, akkor a gyermekfelügyeletről szóló igazolásra is szükség lesz. A juttatást az illetékes egészségpénztár fogja utalni az igénylő számára.

Az igénylés elbírálása

Az illetékes az az egészségbiztosítási szerv lesz, amelyik a terhességi-gyermekágyi segélyt folyósította, ennek hiányában az a szerv, amelynél az igénylő biztosított volt. Ha nincs ilyen, akkor a másik szülő biztosítója lesz az illetékes.  

Mielőtt a GYES-t elbírálják, mindig megvárják a családi pótlékról szóló határozatot. Ha az igénylő teljes családi pótlékot kap, akkor a GYES-t is ehhez igazodva, havonta fogja megkapni. Ha azonban különbözeti családi pótlékot kap, akkor a GYES-t is évente egyszer, utólag, egy összegben fogja megkapni.

Jövedelemalapú GYES

Ezt az ellátást azoknak érdemes választania, akiknek magasabb a jövedelmük és a gyermek születése után rövid időn belül újra dolgozni szeretnének. Ennek a folyósítási ideje rövidebb, azonban összege magasabb.

A családi ellátások ügyintézésének menete

Ha a gyermek Ausztriában született, akkor először a születési anyakönyvi kivonatot és tartózkodási hely esetén a lakcímigazolványhoz szükséges nyomtatványt kell kiváltani. Intézni kell a gyermek e-cardját, a magyar születési anyakönyvi kivonatot, a lakcímkártyát, a személyi igazolványt és az útlevelet.

Ahhoz, hogy intézni lehessen a családi ellátásokat, be kell szerezni a gyermek Anmeldebescheinigungját. Ezek megléte esetén pedig már be is lehet adni a családi pótlék és a GYES igényt az osztrák hatóságok számára.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!