Kinek való a közepes méretű laptop?

PR-cikkek , 2023.12.28

A hordozható számítógépeket szokás a kijelző átmérője alapján is kategorizálni, mely eredményeképpen a 13-14″-os darabok lesznek a közepes méretű laptopok.

Laptop Vannak ennél kisebbek és nagyobbak is, de nem véletlen, hogy ezeket külön soroltuk. Ebben a cikkünkben megnézzük, hogy kik számára lesz kiváló választás ez a méret.

Mennyire számít a kijelző mérete?

Ez attól függ, hogy mire és hogyan szeretnénk használni az adott laptopot. Legtöbb esetben vannak ennél sokkal fontosabb adatai is egy gépnek, ami alapján el tudjuk dönteni, hogy melyiket szeretnénk. Ott van például a processzor típusa, a RAM nagysága, a háttértár gyorsasága és mérete vagy a videókártya erőssége, hogy csak párat említsünk a sok közül. De persze akad olyan, hogy nem mindegy, hogy a kijelző (ezáltal a készülék) közepes méretű, kisebb vagy nagyobb.

Mit jelent a kis, a nagy, illetve a közepes méretű laptop?

Hogy el tudjuk dönteni, a közepes méretű laptop megfelelő lehet-e számunkra, először is tisztáznunk kell, hogy milyen kategóriák vannak, és azok mekkora kijelzőket takarnak.

A kis méretbe tartoznak azok a hordozható számítógépek, melyek kijelzője maximum 12 colos (vagy inches, hüvelykes). Ezt követően jönnek a közepes méretű laptopok 13-14 colos kijelzőátmérővel. És végül 15 coltól a nagyokkal zárul a csoportosítás. Ez utóbbiba tartoznak a 15,6 colos, azaz 39,6 centiméter képátlóval rendelkező laptopok is, ami a legelterjedtebb.

A col kifejezést egyébként a németektől vettük át, az angolok inch néven tartják nyilván, míg a magyar megfelelője a hüvelyk. Bármelyiket is használjuk, ugyanazt a 2,54 centiméteres hosszúságot jelöljük vele. Ezt kell felszorozni a képátló méretével (12, 13, 14, 15, 16, stb. ), így kapjuk meg az értéket centiméterben. Egy 12 colos például 30,48 cm, míg egy 17 colos már 43,18 cm, tehát jelentős a különbség a kettő között.

Kinek való a közepes méretű laptop?

Minél kisebb egy laptop, annál kevésbé valószínű, hogy egy igazán gyors és nagy teljesítményű laptophoz tudunk hozzájutni. Ezekben jellemzően kisebb az akkumulátor, melynek az élettartama is rövidebb. Ráadásul a kis méret kevesebb lehetőséget is tartogat. Így a 12-13 colos laptopok esetén nem fogunk CD- és DVD-lejátszóval találkozni, mivel nem fér beléjük. Ellenben tökéletesen jók utazásokhoz, kiránduláshoz.

A legalább 15 colos vagy nagyobb kijelző már egy teljes értékű felhasználást tesz lehetővé, nagy felbontással és minden extrával, amit csak szeretnénk.

A kettő között elhelyezkedő közepes méretű laptopban mindenből megtalálhatjuk a pozitívumokat. Még nem túl nagyok, hogy ne lehessen őket cipelni ide-oda. Ellenben van olyan nagy a kijelzőjük, hogy azzal már jól lehet dolgozni, jól látható rajtuk minden, jó a felbontásuk, nem túl kicsik. Így útközbeni munkához, filmezéshez, de komolyabb feladatokra is épp úgy alkalmas lesz ez a méret.

Nem mindig a kijelző nagysága lesz az elsődleges paraméter a döntésünk során, de vannak olyan esetek, amikor nagyon is számít. A lényeg, hogy mindig a saját igényeinknek megfelelően válasszunk.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!