Mi lehet az oka annak, ha kutyusod nem akar enni?

PR-cikkek , 2024.02.19

A legtöbb kutyát bizony nem kell biztatni, ha falatozásról van szó, imádják a pocakjukat megtömni mindenféle finomsággal.

Kutya Így hát nem csoda, ha a gazdinak feltűnik, ha kedvence egyszer csak hirtelen nem nyúl a tálja tartalmához.

Bár igaz, hogy ez a jelenség komolyabb problémákra is utalhat, de azért nem kell rögvest a falra festeni az ördögöt, sokszor egészen hétköznapi magyarázata is lehet a dolognak. Nézzünk is pár gyakori kiváltó okot.

Amikor nincs ok az aggodalomra

Ha kutyád egyszer csak nem hajlandó megenni az eddigi eleségét, viszont ott kuncsorog az asztalnál, miközben étkezel, akkor könnyen lehet, hogy szimplán csak megunta a jelenlegi tápot.  

Próbálkozz egy másik márkájú vagy ízesítésű változattal, nézz körül a Petguru Panzi tápjainak széles kínálatában, ahol rengetegféle finomabbnál finomabb eledelt találsz. Talán csak ennyi kell ahhoz, hogy kedvenced megszokott étvágya visszatérjen.

A nem evés oka az is lehet, hogy az állat egyszerűen nem éhes, mert egy másik családtag (jellemzően egy gyerek) megkínálta a saját ételéből, vagy sok jutalomfalatot adott neki.  

Mindez hosszú távon azonban elhízást és egyéb egészségügyi panaszokat okozhat, így tudatosítsd a család minden tagjában, hogy ne etessék az ebet össze-vissza, pláne ne emberi eleséggel. Ráadásul, ha rendszeresen ilyesmiket eszik, válogatóssá is válhat, és előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz hajlandó megenni a kutyaeledelt.

Kedvenced pont a legnagyobb nyári kánikulában válik étvágytalanná? Ne aggódj, valószínűleg csak ő sem kívánja az ételt a hőségben, mint ahogy ilyenkor te is kevesebbet eszel. Csak ügyelj arra, hogy legyen elegendő vize, az étvágya pedig rendeződik, amint lehűl az idő.

További hétköznapi magyarázatok

Az ivaros kutyáknál megfigyelhető, hogy a párzási időszakban nyugtalanná válnak, és még mintha enni is elfelejtenének. Ez azonban megszokott viselkedés náluk, hisz ilyenkor csak úgy tombolnak a hormonjaik, minden gondolatukat az udvarlás és a párosodás köti le, és ez ki is tart addig, amíg el nem múlik a tüzelés.

Hacsak nem vagy tenyésztő, akkor remélhetőleg ezt a jelenséget sosem fogod megtapasztalni, hisz ivartalanítottad már kedvencedet, ugye? Amennyiben pedig szándékodban áll gyarapítani a kutyacsaládot, akkor türelem, amint elmúlik a “szerelem”, visszatér az étvágy is.

Érdemes azt is átgondolni, hogy érte-e mostanság bármilyen trauma az állatot, például hirtelen sokat van egyedül, befogadtál még egy háziállatot vagy más helyre költöztetek. Ugyanis a stressz is lehet oka az étvágy elvesztésének.  

Amikor viszont tényleg baj van

Sajnos komolyabb betegség is állhat a jelenség hátterében, de ilyenkor általában egyéb tünetek is észlelhetőek, például a kutya bágyadt, hasmenése van, hány, lázas. Ha egyáltalán nem hajlandó enni, emellett levert és gyenge, akkor ne késlekedj, rögtön indulj el vele az állatorvoshoz, és ne kísérletezz házi módszerekkel! 

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!