Mik a legkellemetlenebb téli fogászati problémák, és hogyan kezelhetjük azokat?

PR-cikkek , 2024.01.03

A téli hónapok számtalan lehetőséget kínálnak az aktív pihenéshez.

Nöi mosoly A legnépszerűbb ezek közül a jégkorcsolya, a síelés és a szánkózás. Ezek a kikapcsolódási módok azonban veszélyesek is lehetnek. A fogakat érintő sérülések a leggyakoribb balesetekhez tartoznak, amelyeket egy fogvédő viselésével könnyen elkerülhetünk. Az alábbi cikkben bemutatjuk a legkellemetlenebb téli fogsérüléseket, amelyeket sportolás közben szerezhetünk, valamint a kezelésüket.

Milyen fogak érintettek a leginkább?

A különböző esések és ütközések könnyen okozhatnak fogászati vagy szájsebészeti traumákat. A felső szemfogak vagy metszőfogak kimozdulása, esetleg egy beletört foggyökér elengedhetetlenné teszi a fogorvos vagy szájsebész szakorvos haladéktalan felkeresését. A nyugodt, csendes, de jól megközelíthető helyen lévő Budapest Dentcare Zugló Fogászat kiemelkedő szakemberei garantálják a minőségi ellátást.

  • A meglazult fogak lézeres helyreállítása

Egy szerencsétlen síbaleset következtében a fog könnyen meglazulhat. Ezen kívül előfordulhat, hogy kijjebb vagy beljebb megy a csontba, esetleg eldől. Ebben az esetben segíthet a nagy energiájú dióda lézersugár, amely abszolút fájdalommentesen képes eltávolítani a meglazult fogak mellett keletkezett ínytasakok hegszövetét. A lézer hatékonyan elpárologtatja a gyulladásos szöveteket és sterilizálja az adott területet. A fogíny újból a foghoz tapad, a tasak megszűnik, így a fogak ismét megerősödnek.

  • Mit tegyünk fogvesztés esetén?

Ha elcsúszunk a jégpályán, az akár fogvesztéssel is járhat, így fogpótlásra lehet szükségünk. A fogbeültetés manapság rutineljárásnak számít, az állapotfelmérés és a kezelés terv összeállítása után helyi érzéstelenítés mellett kb. fél órát vehet igénybe. A csontosodás azonban 3-6 hónapig is eltarthat, ezután következik az ínyformázó csavarok behelyezése, valamint a korona színének igazítása.

  • Fogtörésre gyökérkezelés

Kiváló időtöltést jelenthet télen szánkón lecsúszni egy nagyobb dombon vagy hegyoldalon. Ha azonban nekiütközünk valaminek, könnyen letörhet a fogunk. Ilyenkor elkerülhetetlen a gyökérkezelés, a baktériumok ugyanis szabadon bejuthatnak a fogbélüregbe, ami gyulladáshoz vezethet. A fogorvos vagy a szájsebész szakorvos először eltávolítja a károsodott foganyagot és a fertőződött fogbél tartalmat, elvégzi a fizikai és kémiai tisztítás, végül a gyökércsúcsnál elkészíti a gyökértömést.
A téli sportok természetesen nemcsak a traumákról szólnak, hiszen megmozgatnak bennünket, így javítják az általános közérzetet. A biztonságra, különösen a fogak védelmére azonban minden esetben oda kell figyelni, hiszen az egészségünk télen is a legfontosabb.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!