Milyen gyakran szervezzünk csapatépítőket?

PR-cikkek , 2023.11.03

A csapatépítők kiemelten fontosak minden cég életében, még ha eltérő mértékben is fordítanak rájuk figyelmet a különböző vállalkozások. A nagyobb cégeknél általában évente meghatározott számban szervezhetnek a HR-esek, csapatvezetők kötetlen társas összejöveteleket.

Csapatépítő
A kisebb cégeknél, startupoknál pedig gyakran magától alakulnak ki a munkaidőn túli programok, amik hozzájárulnak a csapattagok közötti viszony erősítéséhez. Ezzel pedig eljutottunk a csapatépítők egyik legnagyobb előnyéhez, méghozzá a kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez. Ez nemcsak a munkamorálra és az elvégzett feladatok minőségére van jótékony hatással, hanem a cég iránti elkötelezettséget is növeli. Az alacsonyabb munkaerő fluktuáció pedig hosszú távon jövedelmezőbbé teheti vállalkozásunkat.  

A csapatépítő programok előnyei

A személyes csapatépítő rendezvényeknek különösen megnőtt a jelentőségük az utóbbi években. Habár sokan döntenek az irodai munkavégzés mellett ma is, egyre szélesebb körben elfogadott a home office vagy a távmunka is, ami nagyon megnehezítheti a csapatszellem kialakulását. A kollégák, akik nem látják egymást nap, mint nap és csak a munkáról, munkahelyi problémákról beszélnek, hajlamosabbak lehetnek a csapaton belüli konfliktusokra.  

A csapatépítő programok előnyei közé tartozik például:
  • a konfliktusok megelőzése és kezelése, 
  • a kommunikáció elősegítése, 
  • az egymás iránti empátia növelése, 
  • a munkahelyi feszültség levezetése,
  • a csapaton belüli kapcsolatok erősítése, 
  • illetve tanulási lehetőségek biztosítása, amelyek segíthetik a hatékonyabb munkavégzést.  

Épp ezért a jó csapatépítő programok között az egyszerű céges sörözéstől a közös képzéseken keresztül akár a csapat coachingig bármit találhatunk. Az alábbiakban ajánlunk is pár ötletet, amivel csapatunk szívébe lophatjuk magunkat.  

Milyen gyakran szervezzünk csapatépítőket? 

Ez egy fontos kérdés, amire nem igazán lehet egyetemleges választ adni. Összességében azonban elmondható, hogy érdemes előre meghatározott időnként tartani egy-egy személyes csapatépítőt. Ez lehet például a negyedévek végén, amik sokszor egybe esnek a projektek lezárásával is. Ha csapatunk tagjai rendszeresen látják egymást az irodában és akár munkaidőn túl is szívesen csinálnak együtt programokat, ez lehet ritkábban is.  

Ha sokan dolgoznak home office-ból, ezáltal ritka a munkán kívüli kommunikáció, esetleg konfliktusok vannak a csapatban, érdemes gyakrabban is csapatépítőket szervezni. Azt is tartsuk azonban szem előtt, hogy a legtöbb munkavállaló számára a csapatépítés nem szabadidős program, így bánjunk óvatosan a munkaidőn túli, esetleg több napos rendezvényekkel, ugyanis nem mindenkinek férnek bele az idejébe.  

Milyen egy jó csapatépítő?

Egy csapatépítőt akkor tekinthetünk sikeresnek, ha a végére okosabban, esetleg nyugodtabban távozunk, mint ahogy érkeztünk. Ehhez első lépésként tehát meg kell határoznunk, hogy mi legyen az esemény célja. Konfliktusok kezelése a különböző munkatársak között? Részfeladatok megértése az eltérő területeken dolgozók számára? Kikapcsolódás egy nehéz projekt zárását követően, vagy csak egy munkahét után? A cél meghatározása segít a jó csapatépítő program kiválasztásában is.  

Borkóstoló csapatépítő

Egy borkóstoló csapatépítő például ideális választás, ha az a célunk, hogy támogassuk kollégáink munka utáni kikapcsolódását és hozzájáruljunk a munkán túli emberi kapcsolatok kialakításához. Sokan érdeklődnek a borok iránt, de a legtöbben nehezen tudnak különbséget tenni egy jó és egy még jobb bor között. A borkóstoló programokon felfedezhetjük egy-egy pincészet kiváló tételeit, megismerkedhetünk a különböző ízjegyekkel, a vörös, fehér vagy rozé borok közötti különbségekkel és szőlőfajtákkal.  

Ráadásul sok borászat mellett kiváló túrázási és wellness lehetőségeket is találhatunk, amik akár több napos csapatépítők számára is ideálissá teszik őket. Ez a program segít a feszültségoldásban, elősegíti a kommunikációt a csapattagok között és a hasonló ízlés alapján akár munkahelyi barátságok is szövődhetnek.  

Activity

Ha kommunikációs problémák vannak a csapatunkban, az Activity vagy egy hozzá hasonló játék sokat segíthet a gátak feloldásában. A körülírás hozzájárulhat a kollégák közötti félreértések csökkentéséhez, hiszen jobb rálátást ad az egyes csapattagok gondolkodásának megértésére. A mutogatás a nem verbális kommunikációt javíthatja, illetve lendületet adhat a kreatív gondolkodáshoz. A rajz pedig a vizuális kommunikációt és megértést erősítheti a csapaton belül. Ráadásul, győzni csak együtt tudunk, így félre kell tennünk a személyes nézeteltéréseket!

Csapat coaching

A csapat coaching akkor lehet jó választás, ha egy specifikus problémát szeretnénk megoldani. Például csapaton belüli konfliktusok feloldásához kérünk külső segítséget. Vezetőként fontos mindig szem előtt tartanunk, hogy a legtöbb nézeteltérésnek két oldala van, így mindig meg kell hallgatnunk és meg kell próbálnunk megérteni mindkét fél nézőpontját. Ha a problémát sikerül is felismernünk azonban lehet, hogy már kifogytunk a megoldásához szükséges ötletekből. Ilyenkor jöhet jól egy csapat coach, aki kreatív feladatokkal és jól irányzott kérdésekkel segíti a konfliktus megszüntetését.  

Összességében fontos, hogy munkavállalóként és munkáltatóként is szánjunk időt és energiát a csapatépítő programokra. Ezek ugyanis hatékony eszközei a munkahelyi stressz csökkentésének és a kollégák közötti kommunikáció segítésének, ami hosszú távon gördülékenyebbé és hatékonyabbá teheti a munkavégzést is.  
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!