Mit nyerünk azzal, ha sokat olvasunk?

PR-cikkek , 2023.12.13

Az olvasás nagyon szórakoztató tevékenység – de sajnos ezt sokan nem így gondolják.

Olvasás Ha gyerekkorunkban nem szerettük meg az irodalmat, akkor valószínűleg felnőttként sem fogunk majd könyvet a kezünkbe. Pedig mennyi mindenről maradunk így le!

Össze is gyűjtöttünk pár érvet arra, miért jó szépirodalmi műveket olvasni. Nézd meg a listánkat, majd határozd el: “mától én is gyarapítani fogom a könyvmolyok táborát!”

1. érv: Az olvasás költséghatékony szórakozás

Hány és hány olyan hobbi van, amely sok pénzbe kerül?! Nos, az olvasás nem ilyen! Egyrészt ott vannak a könyvtárak, másrészt nagyon sok regényt le lehet tölteni a VOIZ hangoskönyv-applikációból is. Sőt, ha előfizetünk erre a szolgáltatásra, akkor az összes műhöz hozzájutunk, ami elérhető az alkalmazásban, ráadásul a lista napról napra bővül.

Mindenképpen megéri tehát a kikapcsolódásnak ezt a formáját választanunk – akár olvasni, akár hangoskönyveket hallgatni –, mert számos más előnnyel is számolhatunk még. Folytatjuk is tovább a sort.

2. érv: A könyvek csökkentik a stresszt

Igen, számtalan tanulmány született már ebben a témában is. Egy hosszú, fárasztó nap után nem a sorozatnézéssel lehet a legjobban kikapcsolódni, feltöltődni, hanem könyvolvasással. Ilyenkor ugyanis meg kell dolgoztatni kissé az agyunkat – ez pedig azzal jár, hogy a problémákról levesszük a fókuszt, másra figyelünk.

Közben pedig a tudattalanunkban feldolgozásra kerülnek a nap eseményei, és észrevétlenül is megoldást találunk a gondjainkra. De az is lehet, hogy épp a regényben kapunk egy nagyszerű ötletet arra, mit hogyan csináljunk!

Miközben ülünk – vagy fekszünk – és olvasunk, a testünk megnyugszik: a pulzusunk lelassul, lassabban vesszük a levegőt, izmaink elernyednek. Egyfajta meditatív állapotba kerülünk: ez pedig a stressz csökkentésének nagyszerű módja.

3. érv: Fejlődik a problémamegoldó képességünk és a memóriánk

Ahogy már említettük, remek tippeket kaphatunk egy-egy olvasmányból az életünkre vonatkozóan is. A kreatív problémamegoldás képességét, valamint a memóriát semmi sem fejleszti jobban a regényeknél.

Itt ugyanis olyan bonyolultabb cselekményekkel találkozunk, amelyeket meg kell jegyeznünk, majd az olvasás folytatásával elővarázsolnunk tudatunk rétegeiből. Ezáltal pedig az agyunkat tornáztatjuk, új idegi kapcsolatokat alakítunk ki, ez pedig mind hozzájárul az emlékezőképesség javulásához és a kreativitás növekedéséhez.

4. érv: Az olvasás hat a beszéd- és az íráskészségre is

Amikor ismeretlen eredetű szóval, kifejezéssel találkozunk egy műben, általában utánanézünk annak, hogy mit jelent. Ezzel fejlesztjük a szókincsünket is: és ez nagyon hasznos lesz a kommunikációs tevékenységeink során.

Nemcsak szóban fejezhetjük ki így magunkat árnyaltabban, hanem írásban is. Azok, akikkel kapcsolatba kerülünk, látni fogják, mennyire jártasak vagyunk egy-egy témában, milyen jól, összeszedetten tudjuk elmondani gondolatainkat, érzéseinket.

Ezt persze nem lehet mérni műszerekkel, szép lassan alakul ki ez a képességünk is, de éppen ezért éri meg rendszeresen olvasni!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!