Remek tanfolyamok indulnak Debrecenben!

PR-cikkek , 2024.03.26

Sokan érdeklődnek a felnőttképzések iránt, egyre többen döntenek úgy, hogy beiratkoznak egy tanfolyamra munka és család mellett.

Tanfolyam Így az újabb szakma megszerzésével a karrierváltás is egyszerűbb lesz.

Akit érdekel a lehetőség, a TanfolyamGURU.hu oldalán érdemes szétnéznie, itt egy helyen gyűjtötték össze a képzőintézmények kínálatát. Láthatjuk, hogy tanfolyamok Debrecen városában is szép számmal indulnak, nézzük, mi most a legnépszerűbb ezek közül!

Pedagógiai asszisztens képzés

Egy új szakma jelent meg nemrégiben a képzéskínálatban: ez pedig a pedagógiai asszisztens. A régi OKJ-s rendszerben ezt még nem oktatták, azonban az igény egyre nagyobb olyan képzett szakemberekre, akik a pedagógusok munkáját tudják segíteni.

Mi is a feladata annak, aki erre vállalkozik? Elsősorban hatékonyan támogatni az oktatók, nevelők munkáját. Egy pedagógiai asszisztens óvodákban, iskolákban, lakóotthonokban vállalhat feladatokat, és egy felsőfokú végzettségű dolgozó irányítása alatt dolgozik.

Részt vesz a gyerekek nevelésében, oktatásában – betartva a kompetenciahatárokat. Például segítheti az óvónőt a játékos programokra való felkészülésben, uzsonnáztathatja a gyerekeket, csoportokat kísérhet, foglalkozhat a tanulókkal tanórán kívül. Adminisztrációs feladatai is lesznek szép számmal.

Tudni kell, hogy jelenleg a pedagógusokra sok teher hárul, ezeknek egy részét a képzett asszisztens át tudja venni. Például ki lehet jelölni feladatként, hogy levelezzen a hatóságokkal, vagy kapcsolatot tartson a szülőkkel. Rendezvények szervezésében is aktívan részt vehet.

Mit tanítanak a tanfolyamon?

A debreceni pedagógiai asszisztens képzést hétvégenként tartják, az elméleti órákon is személyesen meg kell jelenni, hiszen így a leghatékonyabb a tudásátadás. Azok, akik beiratkoznak, tanulnak majd kommunikációt, etikát, pszichológiát és speciális szakmai ismereteket is. Konfliktuskezelés, tanulásmódszertan, digitális kultúra – csak néhány érdekes tantárgy, amit itt oktatnak.

A tanárok nagyon felkészültek, többéves tapasztalattal rendelkeznek, bármikor lehet tőlük kérdezni. A tanfolyam Debrecenben családias légkörben, kis csoportokban zajlik, a tanulók egymást is jobban megismerik így, a későbbiekben is számíthatnak egymás segítségére.

A vizsgázásról való tudnivalók

A pedagógiai asszisztens tanfolyamra való jelentkezés feltétele az érettségi megléte. A képzés 8 hónapos. Egy 40 órás szakmai gyakorlaton is részt kell venni, de erről a képzőintézményben adnak bővebb tájékoztatást.

A tanfolyam végén mindenki kap egy tanúsítványt, azonban a törvények értelmében ez még nem jogosít munkavégzésre. Le kell vizsgázni egy akkreditált vizsgaközpontban, ahol írásbeli és gyakorlati feladatokat is meg kell oldani. Ennek külön díja van.

Ha ez sikerül, akkor kézhez vehető a szakmai bizonyítvány, és megkezdődhet a munkakeresés. Egyre több helyen hirdetnek ilyen állásokat, és a jövőben várhatóan még nagyobb szükség lesz pedagógiai asszisztensekre.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!