Választás 2022 - Tiltakoznak az ÁSZ-vizsgálat megállapításai ellen az ellenzéki pártok

Választás 2022, 2024.02.20

Tiltakoznak az ellenzéki pártok az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott kampányfinanszírozás ügyében folytatott vizsgálatának kedden közzétett megállapításai ellen. A Momentum, a Jobbik, az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) az MTI-hez eljuttatott közleményeikben egyaránt politikai irányultságot gyanítanak az ÁSZ döntése mögött.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata tiltott kampányfinanszírozást állapított meg a 2022-es országgyűlési választáson közösen induló ellenzéki pártok esetében - jelentette be az ÁSZ elnöke kedden.

Donáth Anna, a Momentum elnöke közleményében nehezményezte, hogy "az állampárt ökle", az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokra újabb, 520 millió forintos bírságot szabott ki.

Kiemelte: ez már a második súlyos bírság idén, éppen az önkormányzati és európai parlamenti választások elé időzítve. "Indokaik ismét nevetségesek, koncepciós eljárás részeként próbálják ellehetetleníteni ellenfeleiket" - fogalmazott.

Donáth Anna szerint nehéz nem összefüggést látni az újabb "brutális büntetés" és a kormányoldal "pedofilbotránya" között, hangsúlyozta azonban: a Momentum nem gazdálkodik ellopott közpénz-százmilliárdokból, mint a kormányoldal.

A Jobbik - Konzervatívok közleménye "kelet-európai novicsokként" ír az ÁSZ-büntetésről, amelyet a kormány az elmúlt hetekben kirobbant kegyelmi botrány után bosszúból vetett be az ellenzéki pártok ellen.

Hozzátették: a kormányfő és Rogán Antal az Orbán-család és a bicskei pedofilok közötti kapcsolatot bizonyító dokumentumok eltüntetése mellett dolgozták ki a "bosszúbüntetést".

Az ÁSZ-bírságnak semmi más célja nincs, mint az, hogy ellehetetlenítsék a riválisok indulását a közelgő választásokon - emelte ki a Jobbik.

Az MSZP szintén azt közölte, hogy az ÁSZ megállapításait nem ismerik el, hozzátéve: bírósági úton igyekeznek elégtételt szerezni. Egyértelműen politikai irányultságot mutat az ÁSZ döntése, ilyen rövid idővel a választások előtt ez az ellenzéki pártok ellehetetlenítéséről szól - hangsúlyozták.

Hozzátették azonban: ha az ellenzéki pártok - az MSZP javaslatát követve - együtt indulnának a választásokon, akkor az ilyen ellehetetlenítési kísérletek sikertelenek lehetnének.

A Demokratikus Koalíció közleményében kiemelte: nem kértek, nem kaptak és nem használtak fel külföldről származó pénzügyi támogatást, ennek ellenére közel 90 millió forintos ÁSZ-bírságra számíthatnak.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy az Orbán-rendszer ökleként eljáró Állami Számvevőszék ezt az ügyet felhasználva akarja elhallgattatni többek között a DK-t is" - fogalmaz a közlemény, hozzátéve azonban: ez nem fog sikerülni.

A DK minden lehetséges jogi lépést megtesz a számvevőszék büntetése miatt - jelentették be, első lépésként felszólítva a Magyar Államkincstárat, hogy ne hajtsa végre az ÁSZ kérését, máskülönben a DK pert indít ellenük.

Windisch László, az ÁSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján a választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzéséről szóló jelentést ismertetve elmondta, hogy megállapításuk szerint az ellenzéki összefogás pártjai mintegy 261,26 millió forint külföldről származó tiltott támogatást fogadtak el a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól.

Tájékoztatása szerint az ÁSZ vizsgálata a több mint 260 millió forint tekintetében végleges, és annak összegét az összefogásban részt vevő pártoknak - DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd - egyenlő arányban, a központi költségvetésbe 15 napon belül be kell fizetniük, ezzel egyidejűleg az érintett pártok központi költségvetésből juttatott támogatását a tiltott támogatás összegével csökkenteni kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!