2019 téli gumi teszt eredmények amik között van meglepetés is

Autók, 2019.10.04

Észrevétlenül rohant el mellettünk a nyár és napról napra kevesebb napunk marad az őszből is. Nyakunkon a tél és az ezzel járó problémák is előkerülnek.

Most nem feltétlenül a késő vonatokra vagy az út szélén veszteglő buszokra gondolunk, hanem a saját személygépjárművünk karbantartásáról és felkészítéséről erre a szezonra. A rutinosabb autósok már tudják, hogy ideje bekészíteni a meleg takarót, a jégkaparót és a kocsiban is cserélni kell egyes folyadékokat. Azt azonban a kevesebb ideje vezető autó tulajdonosok is tudják, hogy ekkor jön el a szezonális gumiabroncs csere ideje is. A döntés meghozatalában, hogy milyen téli gumiabroncsot érdemes választanunk, ebben segít most a gumymarket.sk

Ahogyan már megszokhattuk, a német autóklub évente két alkalommal készít átfogó gumitesztet a legnépszerűbb gumiabroncsokból. Ez idén sem volt másként és már elérhető a 2019-es, legfrissebb ADAC téligumi teszteredménye is. A szeptember 24-én közzétett teszteredmények érdekes eredményeket tartogatott az idén téli gumiabroncsot vásárolni vágyóknak. Hogy vajon bejött-e a papírforma és, hogy a nagy nevek prémium kategóriái még mindig vezetik-e a listát, arról most mi is beszámolunk.

Megérkezett az ADAC Téligumi teszt 2019!

Az idei év téli gumi nagy tesztje, különleges meglepetést okozott, amire talán a tesztelők sem voltak felkészülve. A 2019-es ADAC téligumi teszten ugyanis 4 gumiabroncs is megbukott! Idén az ADAC az ÖAMTC-vel közösen a kisteherautókra szánt 205/65 R16C méretű és a személygépjárművekre szánt 185/65 R14 méretű gumiabroncsokat vette górcső alá.

Az ADAC idén tavasszal már készített egy tesztet a kisteherautókra és nagy méretű egyterűekre szánt C-s abroncsokból, de az eredmény siralmasan zárult. A vizsgált 16 darab gumiabroncsból több, mint a fele, összesen 9 gumi megbukott a vizsgán. A téligumi eredmények sem lettek sokkal biztatóbbak. A tesztben résztvevő 15 gumi közül, csupán 3 érte el a „jó” besorolást, 4 esetben pedig a legrosszabb: „nem ajánlott” minősítést kellett kiosztaniuk a tesztelőknek.

Ajánlott és nem ajánlott gumiabroncsok télre

Idén a legjobban 205/65 R16C méretben, a ContinentalVanContact Winter, a Pirelli Carrier Winter és a Michelin Agilis Alpin teljesített, így a legbiztonságosabban velük közlekedhetünk a teszt eredményeik alapján a száraz, nedves vagy éppen havas útfelületen. Amelyik gumikat pedig érdemes elkerülni, az a Sava Trenta M+S, a BFGoodrich Activan Winter, a Goodride SW 612 és a Maxxis Vansmart Snow WL2, amelyek mindegyike több ponton is elvérzett a teszt során.

A kisautókra szánt 185/65 R14 kategória szerencsére sokkal jobb eredményeket produkált, itt több típus érte el a „nagyon ajánlott” besorolást is. Így ha autónkra megfelelő téligumit keresünk, bátran választhatjuk a Dunlop Winter Response 2, a Kleber Krisalp HP3 és a Pirelli Cinturato Winter gumikat. Ebben a kategóriában még a középmezőny is „ajánlható” besorolással büszkélkedhet és a gyengébb eredmények is „Feltételesen ajánlható” megjelölést kaptak. Két gumit emelt ki a teszt, akiket viszont nem érdemes idén télen a kocsinkra szerelni, ezek pedig a Toyo Snowprox S943 és a Davanti Wintoura.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!