A Volkswagen Csoport a mobilitás új világában is vezető szerepet céloz meg

Autók, 2021.07.23

A Volkswagen Csoport 2030-ig szóló New Auto stratégiájával elindítja  történetének legnagyobb átalakulását - mondta Herbert Diess vezérigazgató a Volkswagen Csoport virtuális éves közgyűlésén, pénteken, amelyről a csoport márkáinak magyarországi importőre, a Porsche Hungaria tájékoztatta közleményben az MTI-t.

Herbert Diess hangoztatta: "erős márkáinkkal és globális technológiai platformjainkkal tervünk, hogy a mobilitás új világában is vezető szerepre tegyünk szert".

Megerősítette meggyőződését, hogy a következő évtized során az e-mobilitás az egyetlen járható út a közúti szén-dioxid-kibocsátás érdemi csökkentésére. "Az elkövetkező évtizedben az utakon futó járművek egyre inkább fenntarthatóak, biztonságosak, okosak és végül önvezetők lesznek" - szögezte le.

Beszámolt arról, hogy 2021 első hat hónapja során a Volkswagen Csoport a járvány és a félvezetők globális hiánya ellenére jelentős haladást ért el: június végére 27,9 százalékkal növekedtek a járműátadások az előző év mintegy ötmilliós mennyiségéhez képest.

A csoport folytatta elektromos offenzíváját: 170 939 tisztán elektromos járművet adott át az első hat hónap alatt. Ez több mint kétszerese az előző év azonos időszaka adatának. Az elektromos járművek európai piacán részesedése már eléri a 26 százalékot - tájékoztatott Herbert Diess.

A Volkswagen Csoport pénzügyi teljesítménye számottevően javult 2021 első félévében: az előzetes adatok alapján a vállalat 11 milliárd euró körüli működési eredményre számít az első fél évben.

A közlemény tájékoztat arról, hogy az éves közgyűlés elé terjesztett javaslat értelmében a 2020-as pénzügyi évben 4,8 euró osztalék jár törzsrészvényenként, és 4,86 euró elsőbbségi részvényenként. Ez megegyezik a 2018. és 2019. pénzügyi év szintjével. A járvány következtében a 2019. pénzügyi évről fennmaradó nettó eredményből tavaly 855 millió eurót átvittek a 2020. pénzügyi évre.

A wolfsburgi székhellyel rendelkező Volkswagen Csoport a világ egyik vezető gépjárműgyártója. A csoporthoz tizenkét márka tartozik: a Volkswagen személyautók, az Audi, a SEAT, a Skoda, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Ducati, a Volkswagen Haszonjárművek, a Scania és MAN. A járműveket 153 országban értékesítik.

A csoport 2020-ban 9,31 millió járművet értékesített ügyfeleinek, 2019-ben még 10,98 milliót. A csoport árbevétele 2020-ban 222,9 milliárd eurót tett ki, egy évvel korábban még 252,6 milliárd eurót. Az adózott eredmény a 2020-ban 8,8 milliárd euró, 2019-ben 14,0 milliárd euró volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!