Aktuális már a nyári gumicsere?

Autók, 2023.04.30

Akinek autója, motorja van, az tavasszal már elkezdi a járműve nyári felkészítését, ennek pedig egyik legfontosabb eleme a téli gumik nyári abroncsokra történő cseréje.

Galambok Érdekes kérdés persze, hogy mikor jön el ennek az ideje. Általánosságban azt szokás mondani, hogy tavasszal, de ezzel autósként még nem nagyon vagyunk beljebb. A tavasz három hónapot ölel fel, így meglehetősen tág intervallumról van szó. Az sem sokat segít, ha azt a tanácsot kapjuk, hogy figyeljük az időjárást, hiszen az dönt a kérdésben.

De melyik tényező? Azt figyeljük, lesz-e még hó? Eddig sem nagyon volt? Esetleg a talaj menti fagyokat célszerű figyelnünk, netán valami mást? Sok autós inkább megvárja a nyarat, mert akkor már biztosan elég jó az idő a nyári gumik számára. Ám ez nem biztos, hogy jó megoldás. De mit mondanak a szakemberek a nyári gumicsere idejéről? Lássuk, mit találunk az általánosságokon túl.

Szakemberek álláspontja a nyári gumicseréről

A gumiabroncsfelni.hu szakemberei a gumiabroncs gyártók aranyszabálya alapján javasolják a gumicserét, ez pedig úgy szól, hogy tartósan 7 fok feletti hőmérséklet esetén már eljön a nyári abroncsok ideje. A téli gumik ugyanis 7 fok alatti hőmérsékleten működnek megfelelően, felette már úgymond túl meleg van nekik. Jobban kopnak, de a tapadásuk is csökken, így hosszabb fékútra számíthatunk. A nyárig gumik viszont már 7 fok felett képesek jól teljesíteni. Ez persze sok autós szerint nem számít melegnek, de az abroncsgyártók ezt a hőmérsékletet veszik alapul, amikor javasolják a cserét. Ha a hőmérséklet 7 fok feletti, akkor már az aszfalt is elég meleg, így jöhetnek a nyári gumik.

Sokan persze ezt a szabályt nem is tudják, és vígan közlekednek még májusban is a téli gumikkal, mondván, majd nyár elején, amikor meleg lesz, majd lecserélik a télit. Ezt persze arra alapozzák, hogy május elején még lehet fagy reggel. Nos, valóban lehet, de a nyári gumi egy-egy hidegebb napot még el tud viselni, viszont a téli gumi a tartósan 7 fok feletti hőmérsékletet már nem.

Új szett, vagy felkerülhet a régi is? 

Bár az április meglehetősen szeszélyes volt, húsvétkor az ország számos pontján még hó is esett, de a hőmérséklet már kellően magas, hogy a nyári gumik felkerülhessenek. Persze csak akkor, ha megfelelő állapotban vannak. Amikor elmegyünk a szervizbe, érdemes megnézetni a nyári abroncsokat, hogy mennyire felelnek meg még erre a szezonra. Lehet, hogy elég lehet egy centrírozás, vagyis egy kiegyenlítés, hogy megfelelőek legyenek még idén nyáron, ám az is lehet, hogy annyira kopottak, hogy cserélni kell őket.

A gumik kopottsága hazánkban érdekes kérdés, ugyanis amíg a jogszabály egészen 1,6 mm-es profilmélységig még használhatónak ítéli a nyári gumikat is, addig a szakemberek véleménye az, hogy 4 mm-es mélységnél már eljött a csere ideje. Ugyanezen az állásponton vannak a műszaki vizsgák vizsgabiztosai is, ezért érdemes inkább ez utóbbi értéket figyelembe venni, és 4 mm alatt már új szettet vásárolni a saját és mások biztonsága érdekében.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!